Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erkeklik hormonu azalıyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

Erkeklik hormonu azalıyor ama...

Haberin Devamı

Erkeklerdeki seks hormonu sperm üretimini destekliyor, kas yapısını sağlamlaştırıyor. Ama aşırı sigara, içki içen, düzenli beslenmeyen ve aşırı şişman olanlarda da erkeklik hormonu azalıyor. Bu yüzden kendinize iyi bakın ki cinsel hayatınızda sorun çıkmasın

SORU: Geri dönebilir miyim?

39 yaşındayım, vazektomi ameliyatı olmak istesem ileride vazgeçme şansım var mı? Tekrar normal hale dönebilir miyim? CEVAP Vazektomi ameliyatında geri dönüş şansı vardır. Ama bu yöntem kalıcı olarak doğum kontrolü isteyen erkeklere uygulanmalıdır. Bir süre sonra vazgeçebilecek durumda olanlar için uygun bir yöntem değildir. İlk 1 yıl içinde geri dönüş için mikrocerrahi ameliyat ile yüksek olan şans zaman içinde azalmaktadır. Vazektomi yaptıranlar için ileride çocuk sahibi olmanın bir diğer yolu da IVF (tüp bebek) yöntemidir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Hormon yerine konulamaz mı?

36 yaşındayım. Cinsel sorunlar için doktora gittim. Testosteron hormonu azmış. Ne yapabilirim? CEVAP Erkeklerdeki seks hormonu testosterondur; erkeklerde ergenlik döneminde en yüksek seviyelerine yükselen testosteron hormonu daha sonra giderek azalır. Hastalıklar, ilaç kullanımı, psikolojik sorunlar, şişmanlık, aşırı spor, sigara kullanımı ve aşırı alkol kullanımı testosteron üretimini azaltan faktörlerdir. Ayrıca fiziki aktivitenin çok az olması, beslenme bozukluğu, şeker hastalığı da testosteron hormon seviyelerini düşürür. Çalışmalar 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 20 kadarında testosteron seviyelerinin normalin altına düştüğünü ortaya koymuştur.

Hastalıklar etkili oluyor


Andropoz deyimi ile erkeğin ilerleyen yaşlarındaki serbest testosteron hormon düzeylerindeki azalma ve bununla birlikte kanda SHBG (seks hormon bağlayan globulin) adlı proteinin artması anlaşılmalıdır. Bu proteine bağlanan testosteron aktif halden çıkar, kanda bulunsa da dokularda etkinliği yoktur. Bu hormon değişiklikleri sonucu 40’lı yaşların başlarında dahi cinsel arzuda azalma ve iktidarsızlık ortaya çıkabilir. Çalışmalar her yıl testosteron hormonu düzeyinin yaklaşık olarak yılda yüzde 1 oranında azalma gösterdiğini ortaya koymuştur. Erken yaşlarda iktidarsızlık sorunu yaşayanların yüzde 80’inde şeker hastalığı, tansiyon ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, sigara tiryakiliği, alkol kullanımı ve kolesterol gibi fiziksel sorunların soruna katkıda bulunduğu bilinir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder