Prof. Dr. Derin Kösebay Erkekte belirti vermez ama...
HABERİ PAYLAŞ

Erkekte belirti vermez ama...

Kadında bulunan mantar ve bazı enfeksiyonlar eşinde de bulunur ama belirti vermeyebilir. Kadın ne kadar tedavi edilirse edilsin, her ilişkide erkekteki bu hastalık kadına bulaşabilir. Bu yüzden eşli tedavi çok önemli

Kullandığım haplar yüzünden mi?

3 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Vajinal bölgede kuruluk cinsel isteksizlik başladı. Bu rahatsızlıkların kullandığım hapla ilgisi var mıdır? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yaşınızı yazsaydınız belki daha doğru tahminde bulunabilirdim. Doğum kontrol hapları genel olarak bahsettiğiniz şikayetleri yapmaz. Ayrıca bahsettiğiniz şikayetlerin tek bir nedeni yok. Menopoza yakın dönemdeki kadınlar vajinada kuruluktan, bazıları da cinsel isteksizlikten şikayet eder. Bunun yanında psikolojik nedenlerden dolayı genç kadınlarda da benzer şikayetler olabiliyor. Sonuç olarak sizin doğum kontrol haplarını sorumlu görmeniz doğru olmayabilir. Kadın-doğum uzmanıyla görüşmeniz sanırım uygun olacak.

Haberin Devamı


[[HAFTAYA]]

HPV virüsü var, ne yapacağım?

28 yaşındayım, siğiller oluştu, doktorum yaktı. Arada çıkıyor. Bana partnerimin de tedavi olması gerektiğni söyledi. Onda siğil yok ama doktora gitmeli mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, sizdeki siğillerin dondurulması ile tedaviniz yapılmış. Herhalde yeni çıkan siğillerin de tedavisi gerekecek. Doktorunuza danışın. Unutmayın, ne ile tedavi edilirse edilsin siz yeterince korunmazsanız hastalık tekrarlar. Bunun için partnerinizin mutlaka ve her zaman (en az 1 sene) prezervatif kullanması gerekiyor. Erkekte HPV çoğu kere bir belirti vermeyebiliyor. Zaman zaman erkekte de siğiller ortaya çıkıyor. Siğil olmaması erkekte HPV’nin olmadığını göstermez. Size ayrıca HPV aşısı olmanızı da tavsiye ederim. Sadece kendinizi iyi koruyun ve jinekolojik kontrollerinizi yaptırmaya devam edin.

Hormon kullanıyorum

44 yaşındayım. 10 yıl önce menopoza girdim. Büyük üzüntü yaşadım. 7 yıldır östrojen hormonu kullanıyorum. Her yıl kontrolden geçiyorum. Bir sorunum yok. Aldığım ilaca devam etmeli miyim? Bu ilacı ne kadar kullanmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, menopozda hormon tedavisi hâlâ tartışılan bir konu. Menopozdaki biri her yıl (Eğer imkanları varsa 6 ayda bir kontrolü çok daha güvenli) kontrollerini yaptırıyor, mamografisi çekiliyorsa ilacı kullanmaya devam edebilir. Ailede meme kanseri hikayesi olanlar veya mamografide şüpheli lezyonlar saptananlar için hormon ısrarına gerek yok. Hormon tedavisinin kadının psikolojisi üzerine de olumlu etkileri var. Kadın-doğum uzmanı sakınca görmüyorsa psikiyatrisinizle konuşun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder