Opr. Dr. Hande Akbaş Erken menopoz teşhis edildiyse...
HABERİ PAYLAŞ

Erken menopoz teşhis edildiyse...

Haberin Devamı

Bazı kadınlar genetik nedenlerle erken menopoza girebiliyor yani adetten kesiliyor. Bir süre ilaçla adet görmeleri sağlansa da şu anki şartlarla anne olmaları mümkün değil...

Şişkinlik ve ağrı yapıyor

5 yıllık evliyim, 33 yaşındayım. 22 yıldır akıntım var, ilaç veriyorlar. Ama her şey bir süreliğine iyi geliyor. Bu akıntı bende şişkinlik ve ağrı yapıyor. İlişkide bu akıntı eşime de geçiyor. Eşim daha ilaç kullandı. Sizce rahatsızlığım nedir? Ameliyat olmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal akıntınız kronikleştiği ve bu zamana kadar bir sürü ilaç kullandığınız için birçok tedavi yöntemine karşı direnç gelişmiş olabilir. Size önerim mutlaka vajinal kültür aldırarak etkenin tam olarak ne olduğunun anlaşılması ve tanı konulması. Ardından bu etkenin hangi ilaçlara duyarlı olduğu anlaşıldıktan sonra eşinizle birlikte normalden biraz daha uzun süreyle bu tedavinin uygulanmasını sağlamalısınız.

Bu ilaçlar zarar verir mi?

Çocuğumuz olmuyor. Tüp bebek tedavisine başlamak istiyoruz. Ama duyduğumuz kadarıyla tüp bebek tedavisinde düşük riski çok yüksekmiş. Bir de kullanılan ilaçların yan etkileri ileride kötü hastalıklara neden oluyormuş. Bu doğru mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebekle düşük riski esasında normalden daha fazla değildir. Bunun böyle görülmesinde en büyük sebep zaten tüp bebek uygulamasına ihtiyacı olan çiftlerde gebe kalamamaları için birçok etkenden birisinin de bu olmasıdır. Kaldı ki tekrarlayan gebelik kayıpları olan çiftlere bile tedavi amacıyla tüp bebek uygulamaktayız. Sanırım bu da sizin duyduklarınızın doğru olmadığının bir göstergesi sayılabilir. Tüp bebekte kullandığınız ilaçlara çok kısa süre devam ettiğimiz için kısa ve uzun dönem yan etkileri de düşük oranda görülür. Ayrıca ileride kanser riskini artırıp artırmadığına bakıldığında eğer ailevi risk varsa bir miktar meme kanseri riskini artırabilir. Ama bu ihtimal de yok denecek kadar azdır.

Nasıl anne olabilirim?

33 yaşındayım, 6 yıl önce erken menopoz teşhisi konuldu. Ancak ilaçla adet görüyorum. Anne olabilmem için bana önereceğiniz bir yol var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, erken yaşta menopoza girmenize çok üzüldüm. Muhtemelen sizdeki bu durum ailevi... Yaşınız genç anne olmayı mutlaka hak ediyorsunuz. Ama şu an ki koşullarda anne olabilmeniz için tek ihtimal yumurta bağışı yapmış bir kadının yumurtasını kullanmaktır. Bu durum ülkemizde yasalar gereği kesinlikle uygulanmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder