Opr. Dr. Hande Akbaş Erken menopoza girdiyseniz...
HABERİ PAYLAŞ

Erken menopoza girdiyseniz...

Haberin Devamı

Erken menopoza girdiyseniz, yumurtlamanız durur ve ancak ilaçlar yardımıyla adet görebilirsiniz. Bu ilaçları bırakınca sorunlar yeniden başlar. Yumurtlama durduğu için gebe kalmanız da mümkün olmaz...

Ne zaman adet göreceğim?

38 yaşındayım, 2.5 ay önce doğum yaptım. Normal adet düzenime ne zaman geçerim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumdan sonra kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genellikle en geç 1 yıl içinde adetler eskiye döner. Eğer anne bir sebepten dolayı emziremediyse, adet lohusalık dönemi olan 40 günün hemen bitmesinden en geç 3 ay sonra başlayacaktır.

Adetiniz ilk 1 yıl içinde başlasa bile emzirmeye aktif devam ediyorsanız tam olarak düzenli olmayabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Sizde endişe yaratmasına gerek yoktur.

Hamile kalır mıyım?

Son adet dönemimin üstünden 15 gün geçtikten sonra eşimle ilişkiye girdik. Tam korunmadık. Şu an çok huzursuzum. Bu durum kesinlikle gebelikle mi sonuçlanır? Eğer gebe kalırsam kanamayı erken başlatmak için bazı ilaçlar olduğunu duydum. Onlardan kullansam büyük bir problem yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlamanıza çok yakın bir dönemde korunmadan ilişkiye girdiğiniz için gebelik olma ihtimali mümkündür. Eğer adetleriniz düzenliyse herhangi bir gecikme hissederseniz hemen kanda gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Gebelik varsa o zaman devam edip etmeme kararını siz ve eşiniz verebilirsiniz. Ama sonlandırılmasına karar verirseniz kürtaj olmanız gerekecektir.

Çünkü bahsettiğiniz tür ilaçların kullanımı halinde rahim içinde parça kalma ihtimali epey yüksek olduğundan önermemekteyiz. Ayrıca ülkemizde bu tür ilaçlar piyasada bulunmamaktadır.

Çocuğum olur mu?

38 yaşında, bekar kızım. 1.5 yıl önce adetlerim düzensizleşmeye başladı ve kesildi. Doktorum “Erken menopoz” dedi. 1 yıldır hormon heplasman tedavisi (HRT) görüyorum, adetlerim başladı. Hormon seviyesi normale döndü. Bu tedaviye daha ne kadar devam etmem gerekiyor? Bir de evlensem çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon replasman tedavisi gördüğünüz sürece adet görmeniz ve hormon düzeylerinizin normale dönmüş olması beklenen bir durumdur. Önemli olan bu ilaçları kullanmadığınız zaman düzenli adet görebilmeniz ve hormon seviyelerinizin normal olmasıdır.

Erken menopoz tanısı konulduktan sonra ne yazık ki yumurtlamanız durmuş demek olduğu için gebe kalabilme ihtimaliniz bulunmamaktadır. Yumurta bağışı ülkemizde yasal olmadığı için uygulanmıyor. Başka yolla hamilelik yaşayamayacağınız için ancak evlat edinme yoluna gidebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder