Opr. Dr. Hande Akbaş Erken menopoza girdiyseniz....
HABERİ PAYLAŞ

Erken menopoza girdiyseniz....

Haberin Devamı

Bazı kadınlar genetik nedenlerle erken menopoza girebiliyor yani adetten kesiliyor. Bir süre ilaçlarla adet görmeleri sağlansa da şu anki şartlarla anne olmaları ne yazık ki mümkün olmuyor...

İlaçların yan etkileri çok fazla mı?

Çocuğumuz olmuyor. Tüp bebek tedavisine başlamak istiyoruz. Ama çevremizden duyduğumuz kadarıyla tüp bebek tedavisinde düşük riski çok yüksekmiş. Bir de kullanılan ilaçların yan etkileri ileride kötü hastalıklara neden oluyormuş. Bu doğru mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebekle düşük riski esasında normalden daha fazla değildir. Bunun böyle görülmesinde en büyük sebep zaten tüp bebek uygulamasına ihtiyacı olan çiftlerde gebe kalamamaları için birçok etkenden birisinin de bu olmasıdır.

Kaldı ki tekrarlayan gebelik kayıpları olan çiftlere bile tedavi amacıyla tüp bebek uygulamaktayız. Sanırım bu da sizin duyduklarınızın doğru olmadığının göstergesi sayılabilir.

Tüp bebekte kullandığınız ilaçlara çok kısa süre devam ettiğimiz için kısa ve uzun dönem yan etkileri de düşük oranda görülmektedir. Ayrıca ileride kanser riskini arttırıp arttırmadığına bakıldığında eğer ailevi risk varsa bir miktar meme kanseri riskini arttırabilmektedir. Ama bu ihtimal de yok denecek kadar azdır.

Nasıl anne olabilirim?

33 yaşındayım, 6 yıl önce erken menopoz teşhisi konuldu. Ancak ilaçla adet görüyorum. Anne olabilmem için bana önereceğiniz bir yol var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, erken yaşta menopoza girmenize çok üzüldüm. Muhtemelen sizde ki bu durum ailevi...

Yaşınız genç, anne olmayı mutlaka hak ediyorsunuz. Ama şu an ki koşullarda anne olabilmeniz için tek ihtimal yumurta bağışı yapmış bir kadının yumurtasını kullanmaktır. Bu durum da ülkemizde yasalar gereği kesinlikle uygulanmamaktadır.

Kanama ve akıntı oluyor

27 yaşında kızım. 28 gün arayla adet görüyorum. Son iki adet arasında bir damla kanama oldu. Bundan sonra da idrara çıktıktan sonra yine kan gördüm. Bu kanamalarla akıntı da oluyor. Sizce bu durum neden kaynaklanabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu durum iki nedenden kaynaklanabilir. Birinci ihtimal vajinal iltihabınız vardır ve ilerlemiştir. Ya da idrar yollarınızda aşırı iltihaba bağlı olarak artık kanama başlamıştır.

Hangisinden kaynaklandığını anlayabilmenizin tek yolu kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanız, vajinal smear aldırmanızdır. Varsa iltihabınız için ilaç kullanmanız ve bir idrar tahlili ve kültürü yaptırmanızdır. Tüm bunlar normal gelirse o zaman hormonlarınıza bakmak gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder