Siyaset Erken seçim gündeme gelecek mi?
Paylaş
Erken seçim gündeme gelecek mi?

DTP milletvekileri kapatma kararını protesto için istifa ederse erken seçim gündeme gelecek

Anayasa Mahkemesi kararının ardından gözler "Partimiz kapatılırsa sine-i millete döneriz" diyen DTP'ye çevrildi. Kapatma kararını protesto etmek için 19 DTP’li istifa ederse TBMM’deki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek. Anayasa’ya göre 28 milletvekilliğinin boşalması durumunda 3 ay içinde ara seçim zorunluluğu var.

Anayasa’nın 84. Maddesine göre, milletvekillerinin istifası durumunda, TBMM Başkanlık Divanı toplanarak imzaların doğruluğunu tespit ediyor. İstifanın kabulü de TBMM Genel Kurulu'nca kararlaştırılıyor.

Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin düşmesinden sonra DTP’nin TBMM’de 19 milletvekili kaldı. 19 milletvekilinin istifası durumunda, Meclis’teki boş sandalye sayısı 27’ye yükselecek. Anayasa’nın 77’inci maddesi de TBMM üyeliklerinde yüzde 5 oranında boşalma olması durumunda, 3 ay içinde ara seçime gidilmesini öngörüyor.

Kulislerde DTP’nin ihtiyaç duyduğu bir istifanın İstanbul bağımsız milletvekili Ufuk Uras tarafından verileceği konuşuluyor. Uras DTP'ye tüm hareketlerinde destek verdi.

ANAYASA NE DİYOR?

Haberin Devamı

Milletvekillerinin istifası ile ilgili işlemler Anayasa’da düzenleniyor. 1985’e kadar istifa eden milletvekilinin, bu istifasının kabulü için, Genel kurulda yapılan oylamada, üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 kabul oyu gerekiyordu. Yapılan değişikliğin ardından ise artık salonda bulunanlar arasından, kabul oylarının ret oylarından bir fazla çıkması yeterli bulunuyor.

Anayasa’nın 84. maddesi ‘’İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır’’ hükmünü taşıyor

Meclisteki siyasi parti grubu sayısı 3'e indi

Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararından sonra bu partinin TBMM grubunun tüzel kişiliği de sona erdi. Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkemenin kapatma kararından sonra DTP TBMM Grubu bugün itibarıyla düştü. Böylece, bu partinin TBMM Başkanlık Divanında yer alan "idare amiri" kontenjanı da sona ermiş olacak.

Haberin Devamı

Kapatılan DTP’nin, TBMM Genel Kurulunda 14 Aralık Pazartesi günü yapılacak olan 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerinde gruplar adına verilen söz hakkı da iptal edilecek.

DTP milletvekilleri yeni bir parti altında Meclis grubu oluşturmadığı sürece, bu partiye ayrılan grup odası ve Grup Başkanvekili odaları da boşaltılacak.

Yüksek Mahkeme kararının Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlanmasından sonra da Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri sona erecek. Sayısı 19’a düşecek milletvekili grubu, 20. milletvekilini bulur ve bu milletvekilleri bir başka partiye geçerse yeniden TBMM Grubu oluşturabilecekler.

BAĞIMSIZLARIN SAYISI 30’A YÜKSELDİ

DTP Grubunun düşmesiyle Meclisteki bağımsız milletvekili sayısı da 30’a yükseldi. Partilere göre, sandalye dağılımı şöyle:
Adalet Ve Kalkınma Partisi: 338
Cumhuriyet Halk Partisi: 97
Milliyetçi Hareket Partisi: 69
Bağımsız Milletvekili:30
Demokratik Sol Parti: 8
Demokrat Parti: 1
Türkiye Partisi: 1
Toplam: 544

BAĞIMSIZ GELİP GRUP KURMUŞLARDI

Haberin Devamı

22 Temmuz 2007 seçimlerinde TBMM’ye bağımsız olarak giren 21 milletvekili daha sonra DTP’ye katılarak, Meclis grubu oluşturmuşlardı. Öte yandan birçok milletvekili Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, DTP’nin kapatılmasına ilişkin kararını, Genel Kurul Salonundan ayrılarak, kulisteki televizyonlardan takip etti.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da gazetecilerin değerlendirme yapıp yapmayacağına ilişkin sorusuna, "Siyasi değerlendirmeyi zaten o yapıyor. Ben Haşim Kılıç değilim. Tepkiyi o gösteriyor" karşılığını verdi.