Ekonomi Erken seçim piyasada en büyük risk unsuru

Erken seçim piyasada en büyük risk unsuru

Paylaş
Erken seçim piyasada en büyük risk unsuru

Ata Yatırım, Türkiye'nin iki yıl içinde 'yatırım yapılabilir ülke' notunu alacağı ancak piyasaların risk altında olduğu görüşünde

YENİ NOT ARTIRIMI GELECEK

Haberin Devamı

Ata Yatırım, 2010 beklentilerini ‘Boğazın Dalgalarında Sörf’ adlı raporla açıkladı. Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, “En fazla iki yıl içinde Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notuna erişeceğini düşünüyoruz” dedi.

Kasabalı, bununla birlikte gelecekte riskler bulunduğunu hatırlatarak, “Siyasi istikrarsızlık ve erken seçim en büyük risk unsuru” dedi. Kasabalı, ikinci büyük riskin emtia fiyatlarında yaşanabilecek sert yükselişler olduğunu bildirdi.

BORSA 62 BİNE ÇIKABİLİR

Rapora göre, Amerika’da tahminlerden erken başlaması beklenen faiz artışının belirli bir seviyede Türkiye gibi ülkelerden para çıkışına neden olması ve doların aşırı değerlenmesi de iki önemli risk unsuru. Öte yandan raporda, 2009’u kârsız geçiren Türk şirketlerinin bu yıl kârlarında büyük artış beklendiği vurgulandı. İstanbul Borsası’nın benzerlerine kıyasla yüzde 25 ucuz kaldığı vurgulanan raporda, borsanın 62 binlere çıkabileceği, risklerin gerçekleşmesi halinde ise 45 bine kadar inebileceği kaydedildi.

Haberin Devamı

DÜZELTME İHTİMALİ VAR

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç ise Amerikan Merkez Bankası’nın erken bir faiz artırımına gitmesi halinde doların gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanacağını, bu durumda piyasalarda ciddi düzeltmelere hazır olmak gerektiğini dile getirdi.

Toğuç, Avrupa’daki gelişmelerin, bu yılın krizin bittiği yıl olmayacağını gösterdiğini vurguladı. Toğuç bununla birlikte IMF’den 15-20 milyar dolarlık katkı gelmesi halinde Türkiye’nin 2010’da yüzde 5 büyüyeceği tahmininde bulundu.