Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erken teşhis için test şart
HABERİ PAYLAŞ

Erken teşhis için test şart

Haberin Devamı

Prostat kanseri erkeklerin yaşam süre ve kalitesini etkiliyor. Bu hastalıkta erken teşhis önemli. Bu yüzden tıpkı kadınların her yıl meme taraması yaptırdığı gibi 6 ayda bir PSA adlı kan tetkikini yaptırın ve üroloji uzmanına başvurun

SORU: İstiyoruz ama çocuğumuz olmuyor

4 yıllık evliyim ve tüm çabalarımıza rağmen çocuğumuz olmuyor. Bu konu için Ankara’da 4 ayrı doktora gittik. Kimi “Ameliyat”, kimi “Tüp bebek” dedi. tedavi için eşimle birlikte yurt dışına gitmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?

CEVAP

Bilgi günümüzde çok hızlı yayılıyor. Tüm dünyadaki meslektaşlarımızla sizin bana ulaştığınız gibi sürekli internet ortamında iletişim halindeyiz. Ayrıca hekimlerimiz dünyanın en ileri merkezlerine ziyaretler yaparak en son bilgi ve deneyimlere ulaşıyorlar. Ülkemizde kısırlık konusunda 90’lı yılların başından beri büyük bir atılım yapılmış olup diğer ileri ülkelerden hiç geri olduğumuzu düşünmüyorum.

Türk hekimlerini tercih edin

Hatta yurt dışından döndükten sonra ülkemizdeki hasta bolluğundan şaşırdığımı ve kısa zamanda yanında eğitim gördüğüm yabancı uzmanlardan daha fazla hasta ve ameliyat tecrübesine ulaştığımı gözönüne alarak kendinizi Türk hekimlerine emanet etmenizi öneriyorum.

Tabii ki bunu yaparken bu alanda çalışma ve tecrübesi olanları tercih ediniz. Son 15 yılda bu konuda eğitim görmüş birçok genç meslektaşım üniversite kliniklerinde başarı ile görev yapmaktadır.

Bu konulardaki tetkiklerin birkaç gün sürebileceğini ve tedavi sürecini de göz önüne alarak size yakın bir üniversite kliniğine başvurmanızı öneririm.

SORU: Ailemde var

47 yaşındayım. Babamı, 2 yıl önce 58 yaşında amcamı prostat kanserinden kaybettik. Bu hastalık ailemde var. Ben ne yapmalıyım?

CEVAP

Prostat kanseri erkeklerin ileri yaşlarda yaşam sürelerini ve kalitelerini etkileyen en önemli nedenlerden biridir. Prostat kanseri erken aşamalarda yakalandığında tamamıyla tedavi edilip vücuttan yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz.

Ama geç teşhis edilirse ve bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece durumu idare edici, hastalığı yavaşlatıcı tedaviler yapılır.

Batı ülkelerinde 40-45 yaşından itibaren PSA denilen bir tetkikle her 6 ayda bir tarama yapılarak, kanser başlangıcı olup olmadığı araştırılır. Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi erkeklerin de bu kan testini yaptırmasını yaşam boyu ve düzenli olarak yaptırmalarını öneririm.

Prostatın ürolog tarafından düzenli olarak 6-12 ayda bir muayenesi de prostat kanserinin tanısında yeterli olmasa da PSA tetkikine destek olan ek bir tanı yöntemidir. SORU:

Sanki menim azaldı

21 yaşındayım, geçen yıl varikosel ameliyatı oldum. Cinsel organımda eskisi gibi iyi bir hareketlilik yok. Boşalırken sperm sarımsı ve az geliyor. Evlenirken sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP

Varikosel ameliyatının spermin azlığı, çokluğu ve cinsel faaliyetlerinizle bir ilgisi yoktur. Sadece menideki sperm hücrelerinin sayı, hareketlilik, yapı gibi döllemeyi sağlayan özellikleri üzerine etki yapmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder