Siyaset Ermeni cemaati lideri: Soykırım değil kavga
Paylaş
Ermeni cemaati lideri: Soykırım değil kavga

Türkiye'deki Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu, '1915 olayları soykırım değil kavgadır' dedi

Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şirinoğlu, 1915 olaylarını "arasına nifak sokulan iki samimi arkadaşın birbirini üzmesi" olarak niteleyerek, "Benim büyükbabam da bu olaylarda vefat etti ama bunu fazla kurcalamaya gerek yok. Bana göre bunu soykırım olarak da nitelendirmeye gerek yok" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Ermeni Hastanesi YÖnetim Kurulu Başkan Yardımcısı Herman Balyon'u Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti. Şirinoğlu Kabulün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 1915 olaylarını "Arasına nifak sokulan iki samimi arkadaşın birbirini üzmesi" olarak nitelendiren Şirinoğlu, şöyle konuştu:

"1915'de olan olaylar, iki çok samimi arkadaşın, birbirini çok seven ortağın arasına nifak sokulmuştur. Bu nifak neticesinde birbirini çok seven arkadaşların kavgası maalesef kötü bitmiştir. Kavgaydı bu. Güvensizlik doğdu. Bu kavga 100 sene önce olmuştur. Bunu unutmak lazım, ileriye bakmak lazım. Türkiye'nin geleceği için çalışmak lazım. Sayın Sarkisyan da aynı vaziyette Ermenistan için 'Ermenistan'ın geleceğine bakalım. Vatandaşlarımızın mutluluğuna bakalım' demiştir."

“BÜYÜKBABAM DA 1915 OLAYLARINDA ÖLDÜ”

1915 öncesinde ki Anadolu nüfusunun 1.5 milyon olmasına rağmen şu an 70 bin olduğu hatırlatılan Şirinoğlu, bunun nedeninin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Bunun adı kavgadır. 1.5 milyon Ermeni vardır. Evet, muhakkak ki hem Ermeni tarafından hem Türk tarafından zayiat olmuştur. Bu 1.5 milyon Ermeni'nin büyük bir kısmı da yurt dışına göç etmişti. Bugün Beyrut'ta, Suriye'de, İran'da, Irak'ta, ABD'de, Fransa'da bulunan Ermenilerin sayısını hesaplayın, aradaki farkı göreceksiniz. Ben 'bir şeyler olmamıştır' demiyorum. Ermenistan'daki soydaşlarımız da netice itibarıyla sıkıntı yaşamışlardır. Fakat bunu fazla eşelemekte fayda yok. Bunu eşeleyecek olsak, ilerimiz hep karanlık kalır, aydınlığa kavuşamayız. Muhakkak bir şeyler oldu. Ermeniler'de bir şeyler varsa Türk milletinde de zayiat var. Benim büyükbabam da bu olaylarda vefat etmiştir ama bunu fazla kurcalamaya gerek yok. Bana göre bunu soykırım olarak da nitelendirmeye gerek yok. Bu, iki çok samimi arkadaşın, çok samimi dostun arasına nifak sokuldu. Bunlar o nifaka inanarak, birbirlerini üzdüler. Bunu böyle düşünmek lazım. Olaylar olmuştur fakat her iki tarafta da zayiat vardır. 100 sene geçmiş üzerinden. Kin taşımaya gerek yok. Dünyada böyle olaylar çok olmuştur, harp de çok olmuştur, sıkıntı da çok olmuştur ama üstü kapanmıştır. Her nedense Türkiye'de, Osmanlı'da yaşayan Ermeniler ile süregiden bu olayın üstü kapatılmak istenmiyor. Niye kapatılmak istenmiyor, ben anlamıyorum."

“100 BİN RAKAMI BİZ VERDİK. ÖZÜR DİLERİZ”

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan'ın "100 bin kaçak Ermeni'yi sınırdışı ederiz" sözleri için de Şirinoğlu, 100 bin rakamını Erdoğan'a kendilerinin verdiğini, yanlış olduğunu söyledi ve özür diledi. O sözlerle ilgili olarak ise, "Sözleriyle kalbi bir değil" diye konuştu.

Türkiye’de yaşayan Ermeni vatandaşların güven içinde yaşadığını söyleyen Bedros Şirinoğlu, bir gazetecinin,"Ermenilerden bir şikayet yoksa bu tasarılar neden geçiyor. Bu sözleriniz diasporadan tepki alıyor mu?" sorusuna, "Diasporadakiler gelsinler, uzun süredir ülkelerinden uzak olanlar gelsinler, Türkiye'deki Ermeni vakıflarının mallarını, mülklerini, okullarını ve Ermeni vatandaşlarının yaşantılarını görsünler ondan sonra karar versinler" yanıtını verdi.

“PROTOKOLLERDEN UMUTLUYUM”

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokoller konusunda umutlu olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan Şirinoğlu, "Ben umutluyum çünkü zannediyorum ki hem Ermenistan hem Türkiye geçmişten ders alacaktır. Aynı hatalar tekrarlanmayacaktır. Süratle bu iş bitecektir. Ben o umuttayım" dedi.

ANKARA / DHA

Haberin Devamı