Gündem Ermeni uçağı indirildi, gönderildi

Ermeni uçağı indirildi, gönderildi

Paylaş
Ermeni uçağı indirildi, gönderildi

Türk hava sahasını kullanarak Suriye'ye gitmekte olan Ermenistan Havayolları'na ait bir kargo uçağı, yine planlı olarak Erzurum Havaalanı'na indirildi. Uçağa, aramaların ardından yoluna devam etme izni verildi

Ermenistan'dan, Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi götürdüğü belirtilen bir sivil kargo uçağı, planlı ve rutin bir uygulama olarak Erzurum Hava Limanı'na indirildi.

Ermenistan'a ait kargo uçağı bugün saat 06.10'da Erzurum Havalimanı'na indirildi. Geçen 15 Ekim'de olduğu gibi yine arama yapılmak üzere VIP salonu önüne götürülen uçağın çevresi, basın mensuplarının fotoğraf çekip görüntü almasını önlemek için iş makineleri ile kapatıldı.

MÜRETTEBATTAN BİRİNİN İNMESİNE İZİN VERİLDİ


Uçakta arama yapmak üzere Gümrük, 9'uncu Kolordu Komutanlığı'ndan mühimmat konusunda uzmanlar, Emniyet Müdürlüğü'nden arama ekipleri ile sağlık görevlileri hazır bulundu. Uçaktaki 9 kişi oldukları belirtilen mürettebattan sadece birinin inmesine izin verildi.

4 SAAT 20 DAKİKA ARANDI


Ermenistan kargo uçağında insani yardım malzemesi olan kutular, tek tek hava limanındaki X ışını cihazından geçirildi.

Sivil kargo uçağı 4 saat 20 dakika kadar süren aramanın ardından havalandı. Kalkış izni verilen uçak saat 10.30'da motorunu çalıştırdı ve Halep'e doğru uçuşa geçti.

Ermenistan'a ait bir sivil kargo uçağı daha, 15 Ekim günü yine Erzurum Havalimanı'na indirilmiş ve uçaktaki 1400 koli yardım malzemesi tek tek kontrolden geçirilmişti. Yaklaşık 6 saatlik aramanın ardından uçağın kalkışına izin verilmişti.

RUTİN BİR UYGULAMA


Diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamaya göre Ermeni uçağı, Türk sivil havacılık makamlarına yaptığı başvuru uyarınca teknik iniş yaptı ve söz konusu inişin rutin bir uygulama olduğu bildirildi.

Bu bilgiye göre, Ermenistan’a ait havayolu şirketi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne Erivan-Halep güzergahında 15 ton gıda maddesi taşıma talebiyle 6 Kasım 2012 tarihinde başvurdu. Mutat kurallar uyarınca tarifesiz kargo uçaklarının uçuştan 48 saat önce mesai saatleri içinde sivil havacılık makamlarına başvurması ve gerekli izinleri alması gerektiğini belirten diplomatik kaynaklar, bu çerçevede, Ermeni havayolu şirketi tarafından yapılan başvuruda, Antonov 12 tipi uçağın kargo yükünün insani yardım olduğunun beyan edildiğini, istendiği takdirde kargonun kontrolü için teknik iniş yapılabileceğinin belirtildiğini ifade etti.

Yapılan inceleme çerçevesinde, bu talebe, 8 Kasım’da Erzurum’a teknik iniş yapması kaydıyla olumlu yanıt verildiğini belirten kaynaklar, bu çerçevede, anılan havayolu şirketinin Erzurum’a teknik inişi içeren yeni uçuş planının sunduğunu ve Erzurum Havaalanı’na indiğini bildirdi. Diplomatik kaynaklar, sivil uçağa teknik iniş izni verilmesinin 1944 Chicago Sivil Havacılık Sözleşmesi’ne uygun, rutin bir uygulama olduğunu kaydetti.

'SİLAH TAŞIYOR' İSTİHBARATIYLA İNDİRİLMİŞTİ

Ayrıca geçen ay, Moskova-Şam seferini yapan Suriye'ye ait bir yolcu uçağı da, içinde silah olabileceği istihbaratı üzerine Esenboğa'ya indirilmişti. Bu olay 'teknik iniş' kapsamında değildi.