Dünya Erotik kitabın AİHM zaferi

Erotik kitabın AİHM zaferi

Paylaş
Erotik kitabın AİHM zaferi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir erotik kitabın yasaklanmasından dolayı açılan davada Türkiye'yi haksız buldu

Fransız yazar Guillaume Apollinaire’in "Les Onze Mille Verges" (On Bir Bin Kırbaç) adlı eserin yayıncısı Rahmi Akdaş’ın 2004 yılında açtığı davayı görüşen mahkeme, "Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifada özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

Mahkeme, "demokratik toplumda bu tür bir para cezasının ve kitap toplatılmasının gereksiz ve amacını aşan bir uygulama olduğu" yorumunu yaptı. Akdaş, 1999 yılında, "cinsel arzuları tahrik ve istismar eden ve ahlaki olmayan yayınları basmak" suçundan mahkum edilmişti.

Türkiye’deki mahkeme, para cezası ve kitabın imha edilmesini kararlaştırmıştı. Strasbourg mahkemesi, demokratik bir toplumda bu tür bir kitabın toplatılması ve yayıncıya ağır para cezası verilmesinin gereksiz bir karar olduğuna hükmetti, ancak şikayet sahibi talep etmediği için maddi tazminata gerek görmedi.

Başvuru sahibi, yaptığı şikayette, kitabın edebi bir özellik taşıdığı, metafor ve mizah kullanılan eserin şiddet içermediği görüşünü dile getirmişti.

Haberin Devamı