Tamer Heper Erteleme sıkıntısı
HABERİ PAYLAŞ

Erteleme sıkıntısı

Çalıştığımız şirket iflas erteleme kararı aldı, şirketin yönetimi kayuma verildi. Duyduğumuz kadarı ile şirket depolarından mal kaçırıldı, ardından da bizim çıkışımız verildi ama tazminatımız ödenmedi. Bu durumda tazminatımızı nasıl alırız. Mal kaçıranlar hakkında savcılığa şikayette bulunabilir miyiz? Ö.E.

İflas erteleme konusu hukukumuzda yeni bir kurum. Doğrusunu isterseniz kendi hesabıma bu kuruma daha alışmış değilim. Sebebi şu: Bir şirket durumunun kötü olduğunu ancak toparlanma imkanı olduğunu ileri sürüp kurtarılması için süre istiyor. Bu süre bir yıllığına veriliyor. Sonra zamanla bu süre uzatılabiliyor. Bu sürede şirket yasanın koruması altında, icra takibi yapılamıyor, malları haczedilemiyor. Hatta kirasını ödeyemediği yerlerden tahliye de edilemiyor. Bir şirketin kurtarılması güzel. Maksat şirketin batması değil, kurtulması, kurtulsun ki borçlarını ödesin. İyi ama ya alacaklılar? Bir kere öncelikle iflas erteleme kararı almak için dava açılması gerekiyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Davada, mahkemeye şirketin mali durumu ve kurtulma ihtimali hakkında rapor veriliyor, mahkeme bu raporu bekliyor. Bu arada bilinen alacaklılara tebligat yapılıyor, bunlar tamamlandıktan sonra iflas erteleme kararı verilecek. İyi güzel de karar verilene kadar belki bir belki iki yıl dava sürecek. Bu arada şirketin daha büyük zarara uğramaması için de tedbir kararı veriliyor. Uzatmayayım, dava safhası ile birlikte bu şirket en az dört yıl koruma altında. Alacaklılar da dört yıl boyunca perişan. Peki dört yılın sonunda şirket kurtarılmazsa ne olacak? İflasına karar verilecek, yani alacaklılar yine sürüm sürüm sürünecek. İşte iflas erteme bu. Haa bu arada mal kaçırma gibi suç işleniyorsa elbette savcılığa şikayette bulunmak gerek. İşin daha ilginci neredeyse tüm başvurularda tedbir kararı veriliyor ve sonuçta erteleme kararı çıkıyor, dolayısı ile piyasada güven sıfıra iniyor.

Kiralanabilir

Apartman kapıcılarının dairesi kiraya verilemiyor mu? Bizim kapıcımız emekli oldu dairesi boş, kiraya versek de gelir elde etsek ne olur? Y.S.

Haberin Devamı

Apartmanlardaki kapıcı daireleri apartmanın ortak alanıdır. Ortak alanların statüsü ne ise kapıcı dairesinin statüsü de odur. Kapıcı emekli oldu, yeni kapıcı alınmayacak ise bu yer kat malikleri kurulu kararı ile elbette kiraya verilebilir. Dolayısı ile kiraya vermenin yasaklanması söz konusu değildir. Kapıcı kullanmama kararı alan pek çok apartman aldıkları kararla kapıcı dairesini kiraya vermekte ve elde ettikleri geliri ortak giderlere kullanmaktadır. Uygulaması vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder