Opr. Dr. Hande Akbaş Erteleme süresi 1 haftayı geçmesin
HABERİ PAYLAŞ

Erteleme süresi 1 haftayı geçmesin

Haberin Devamı

Adet günü önemli olaylarda, sınav ya da evlilik tarihi gibi günlerde ertelenebilir. Tabii bu yönteme sık başvurmamak ve ilaç almak için doktora gitmek gerekir. Bir de erteleme süresinin genellikle 1 haftayı geçmemesine dikkat edilmeli.

İlaca ne zaman başlamalıyım?

31 yaşında kızım. Kısa bir süre sonra evleneceğim. Benim merak ettiğim konu doğum kontrol hapına ne zaman başlamam gerektiği? Evlenmeden kaç gün önce başlarsam daha uygun olur? Bir de kesin korunma sağlar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarına evlenmeden 1 ay önceki adetinizin üçüncü günü başlarsanız 1 kutu bittikten sonra koruyuculuğu tama yaklaştığından evlendiğiniz akşam farklı bir yöntem uygulamanıza gerek kalmaz.

Size önerim mutlaka evlenmeden birkaç ay kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak rahim ve yumurtalıklarınıza baktırmanız. Size uygun doğum kontrol ilacını ancak uzmanın önerisiyle karar vermiş olmanızdır.

Annemin kanaması niye böyle uzadı?

Annem 51 yaşında. 20 gündür adet kanaması var. Üşüyor, sürekli başı ağrıyor. Henüz bir doktora gitmedi. Sebebi ne olabilir?

CEVAP

Değerli okuyucum, annenizin yaşı itibariyle bu kadar uzun süren kanama mutlaka araştırılmalıdır. Annenizin menopozda olup olmadığını belirtmemişsiniz. Eğer anneniz menopozdaysa kanama için derhal biyopsi yapılmalıdır.

Eğer henüz girmemişse yaşı itibarıyle menopoza çok yaklaşmış olduğundan hormonal dengesizliklerden dönem dönem böyle düzensizlikler yaşanabilir.

Buna rağman altta yatan kötü huylu bir oluşum olmadığından emin olmak için rahmin iç duvarlarından biyopsi yapılmasını öneririm. Üşüme ve sürekli baş ağrısı kansızlık bulgusu olabilir. Doktora başvurduğunuzda bunun da araştırılması yapılacaktır.

Adeti ertelemek mümkün mü?

Nişanlımın adet dönemi evlilik günümüze denk geliyor. Adeti ertelemek istiyoruz. Acaba kaç gün önce doktora gitmeliyiz? Bir de adet kaç gün ertelenebilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düğün tarihinizden 1-2 ay öne doktora başvurmanızı, nişanlınıza jinekolojik muayene ve ultrason yapılmasını öneririm.

Böylece rahim ve yumurtalıklarında sorun yoksa hem korunma amacıyla hem de düğün tarihinize denk gelen adetinin geciktirilmesi için doktor nişanlınızın bünyesine uygun bir ilaç önerir. Erteleme süresinin genellikle 1 haftayı geçmesi önerilmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder