Beden Sağlığı 'Ertesi gün hapı' nedir?

'Ertesi gün hapı' nedir?

Paylaş
'Ertesi gün hapı' nedir?

Hemen ilişki sonrası alınırsa etkili olan 'ertesi gün hapları'nı Prof. Dr. Tansu Küçük anlatıyor

Kürtaja sınırlama getiren yasal düzenleme üzerindeki tartışmalar devam ederken kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük, “Acil korunma yöntemleri için başvurularda eskiye oranla yüzde 30’lara varan bir artış yaşanıyor” dedi.

Prof. Küçük, hap kullanımında kadınların eğitilmesi gerektiğine dikkat çekerek Hürriyet’e şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığı’nın ‘ertesi gün hapı’nı ücretsiz verme kararı doğru gibi görünüyor. Ama hapın adı yanlış konulmuş, kadınların çoğu gerçekten bu hapın ertesi gün alınması gerektiğini sanıyor. Oysa ne kadar erken alınırsa etkisi o kadar fazla oluyor.”

'İLİŞKİ SONRASI HAP' DAHA DOĞRU

“Ertesi gün hapı yerine ‘İlişki sonrası hap’ olarak isimlendirilmeleri daha uygun olurdu. Bu tür haplar ilişkiden sonra 12 saat içinde alındıklarında en etkilidir ve koruyuculuğu yüzde 90 civarındadır. İkinci güne kalırsa yüzde 75, üçüncü güne kalırsa yüzde 58 etkilidir. Üç günden sonraki kullanımlarda etkili olmayacağı kabul ediliyor. Bu yöntemin kullanıma sunulma nedeni ‘korunmayın, nasıl olsa bu haplar gebeliği engelleyecektir’ mesajı vermek değildir. İstenmeyen bir ilişki olduğunda (tecavüz gibi) ya da bir yöntem kullanılmakta iken aksilik olduğunda ek yöntem olarak kullanılmalıdır.”

HÜRRİYET

Haberin Devamı