Gündem Erzincan başsavcısı gözaltında...

Erzincan başsavcısı gözaltında...

Paylaş
Erzincan başsavcısı gözaltında...

Erzincan başsavcısı gözaltında...

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner arasında yaşanan 'yetki' tartışması 'adliyede arama' boyutuna ulaştı.

Haberin Devamı

Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in odasında ve evinde arama yaptı. Savcı Cihaner, 'Ergenekon şüphelisi' olarak gözaltına alındı. İlhan Cihaner'in avukatı Hamit Sekman, Cihaner'in oldukça sakin olduğunu, sorgulamanın bu gece yapılacağını açıkladı. Savcı Osman Şanal'ın gözaltı için ek süre talebinde bulunmayacağı yönünde bir kanaat edindiğini söyleyen Sekman, yapılan işlemlerin hukuka uygun olmadığını savundu.

'Ergenekon terör örgütüne üye olmak, görevi kötüye kullanmak, tehdit, evrakta sahtecilik" iddialarıyla gözaltına alınan savcı Cihaner'in Erzurum'a götürüldüğü öğrenildi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin de katıldığı aramaların ardından Başsavcı Cihaner'in odasında ve evindeki bazı CD ve belgelere el konduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

HSYK Başkanvekili Özbek, "konuyu çok yönlü olarak inceliyoruz" açıklamasını yaptı.

SAVCI CİHANER MAKAMINDAYDI

Sabah saatlerinden 3 savcıyla birlikte Erzurum'dan Erzincan'a gelen Özel Yetkili Savcı Osman Şanal, adliye binasında gitti. Öğlen saatlerinde adliye binasının üst katında Başsavcı Cihaner'in odasına giren savcılar, burada arama başlattı. Başsavcı İlhan Cihaner’in evi de arandı.

İsmail Ağa cemaatiyle ilgili olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in 2007 yılında başlattığı soruşturma, daha sonra Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’a verilmişti. Cihaner ile Şanal arasında bu soruşturmayla ilgili yetki tartışması yaşanıyordu.

Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılan Başsavcı Cihaner hakkında Tunceli Ağır Ceza Mahkemesinde ‘Görevi kötüye kullanma’, ‘Resmi belgede sahtecilik’, ‘Suça azmettirme’, ‘İmar kirliliğine neden olmak’ suçlamasıyla 26 yıl hapis istemiyle yargılanmasına karar verilmişti.

Erzurum Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, Ergenekon soruşturması kapsamında Erzincan’daki Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’i "şüpheli" sıfatıyla ifadesine başvurulmak üzere dün ikinci kez Erzurum’a davet etmişti.

Savcılık, Erzincan'daki dini cemaatlere dönük operasyonların Ergenekon'un talimatıyla yapıldığı iddiasını araştırıyor. Aralarında MİT Erzincan Bölge Müdürü ile İl Jandarma Alay Komutanı'nın da bulunduğu 6'sı asker 9 kişi bu kapsamda tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

CEMAATİ SORUŞTURAN SAVCI

Erzincan Başsavcısı Cihaner’in ismi bir süre önce İsmailağa Cemaati’ne yönelik başlattığı operasyonla gündeme geldi. Alınan bilgiye göre Cihaner, 16 ile yayılmasını planladığı cemaat odaklı operasyonlara ilk olarak Erzincan’da başladı. Ancak soruşturmanın daha bu aşamasında çok sayıda ilginç olayla karşılaştı. Cihaner’in, baskın yapılarak aranması talimatı verdiği çok sayıda ev ve işyeri için farklı savcılıklardan arama kararları çıkarıldı. Cihaner’in verdiği arama talimatları yerine getirilmeden diğer savcılıkların arama talimatlarının yerine getirilmesi, cemaat odaklı baskınların büyük bölümünü sonuçsuz bıraktı. Buna rağmen operasyonlara devam eden Cihaner, uzun süre şüphelilerin telefonlarını dinletti.

Telefon dinlemeleri sonunda, Topbaş’ın da aralarında bulunduğu 235 kişiyi kapsayan “şüpheliler” listesi hazırlandı. Cumhuriyet gazetesinin dünkü haberine göre, bu kişiler arasında eski Orman Bakanı Osman Pepe, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yenişafak gazetesi sahibi Ahmet Albayrak, “Cübbeli Ahme Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü de yer aldı.

Haberin Devamı

Listedeki isimlere yönelik 16 ile yayılacak operasyonlara başlanacağı aşamada da, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı devreye girdi. Başsavcılık, soruşturmanın kendi yetki alanında olduğunu belirterek dosyayı Erzincan’dan aldı. Erzurum Başsavcılığı, Erzincan Başsavcılığı’nın planladığından çok daha dar kapsamlı bir soruşturma yürüterek iddianame hazırladı ve şüpheli sayısı 13 kişiye düştü.

Bu gelişmeler yaşanırken Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı da ihbarları gerekçe gösterip savcı Cihaner hakkında soruşturma başlattı.

TELEFONLARI DİNLENDİ

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki soruşturmanın bakan oluruyla başlatıldığı öğrenildi.

Soruşturma kapsamında müfettişler, Cihaner’in telefonlarının dinlemeye alınması için mahkemeden karar çıkarttı.

Haberin Devamı

Emrindeki savcılarla yaptığı özel nitelikli telefon görüşmeleri bile dinlenen Cihaner’in imza attığı cemaat soruşturması dahil, çok sayıdaki soruşturma ve işlemi soruşturma konusu yapıldı. Müfettişler, Cihaner’den bu konularla ilgili savunma istedi.

GÖREVDEN ALACAKLARDI

Halen devam eden soruşturma sonunda Adalet Bakanlığı, Cihaner için “meslekten ihraca” kadar uzanan disiplin cezalarından birinin verilmesi için HSYK’ya başvurabilecek. Bakanlık aynı şekilde Cihaner hakkında ceza yargılaması süreci de başlatabilecek. Adalet Bakanlığı, son kararname krizi döneminde, Cihaner’in görevden alınması önerisinde bulunmuş ancak HSYK’nın yargı kökenli üyeleri bu öneriyi reddetmişti.