Siyaset Erzurum savcıları HSYK'yı reddetti
Paylaş
Erzurum savcıları HSYK'yı reddetti

HSYK'nın yetkilerini kaldırdığı Erzurum savcıları Osman Şanal ve Tarık Gür'ün HSYK'ya “Taraflısınız, bizle ilgili işlem yapmayın” diye dilekçeler gönderdiği öğrenildi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) yargı kökenli 5 üyenin Ergenekon, Balyoz gibi davalara bakan bazı hakim ve savcıların değiştirilmesini istemesi üzerine kriz çıkmıştı.

Adalet Bakanlığı 79 atama yapılamadan atama taslağını geri çektiğini açıklamıştı. HSYK’nın yargı kökenli üyelerinin, İstanbul’un yanı sıra Erzurum’a da atama yapmak istediği, bu aşamada Adalet Bakanı ve müsteşarının buna sert tepki gösterdiği öğrenildi.

Bakanlığı suçladılar

HSYK, Ergenekon soruşturmasında Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’i tutuklayan Erzurum savcıları Osman Şanal ve Tarık Gür’ün özel yetkilerini kaldırmıştı.

Osman Şanal ve Tarık Gür’ün HSYK’ya, “Taraflısınız, bizle ilgili işlem yapmayın” şeklinde dilekçeler gönderdiği ortaya çıktı. Seçilmiş üyeler Şanal ve Gür’ün de bulunduğu Erzurum’daki hakim ve savcıların farklı illere atanmasını gündeme getirdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Müsteşar Ahmet Kahraman ise buna şiddetle karşı çıktı. Seçilmiş üyeler özellikle Şanal, Gür, Erzurum Başsavcısı Sinan Kuş, Erzurum savcısı Rasim Karakullukçu ve Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi üyesi İsmail Şahin hakkında onlarca suç duyurusu bulunduğunu, bakanlığın bunların hiçbirini işleme koymadığını hatırlattı.

Bakan’ı çocuğa benzetti

Erzurum’la derinleşen görüş ayrılıkları seçilmiş üyelerin başta Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak olmak üzere Habur’da kurulan mahkemede Kandil ve Mahmur’dan gelen 34 PKK’lıyı sorgulayan savcıları başka yere atamak istemeleri ile doruk noktasına ulaştı.

Bakan Ergin, salı günü yapılan toplantı sonunda taslağı geri çekeceklerini seçilmiş üyelere açıkladı. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Bakan Ergin’e dün sert sözlerle yüklendi.

Özbek, “Taslak, kurula sunulduktan sonra artık kurulun malıdır. Gündemden çıkarılması ancak kurulun vereceği kararla olur, yoksa basit bir tabirle topunu getirip kendisine pas verilmediği için küsüp giden çocuğun işine benzer” dedi.

2

Haberin Devamı