Tamer Heper Eş korunur
HABERİ PAYLAŞ

Eş korunur

Haberin Devamı

Eşim tarafından şiddet görüyorum. Bu durumda dava açsam dava sırasında yine birlikte yaşayacağım. Benim durumuma bir çözüm var mı? L.Y.

Eş tarafından şiddet gören biri (erkek olsun kadın olsun) buna katlanmak zorunda değildir. Buna karşı elbette önlem alınması gerekir. Birincisi, şiddet uygulama suç teşkil ettiği takdirde tabii ki cezai yönden bir işlem mümkündür.Ancak okuyucumun durum tespiti çok doğrudur, yani gerek cezai gerekse hukuki işlemler sırasında bir arada bulunmak mahzur teşkil edebilir. Buna karşı, şiddet uygulama suç teşkil ediyorsa savcılığa şikayette bulunulabilinir.
Sonra şiddet uygulama boşanma nedenidir ve bu nedenle de boşanma davası açıldığında eşlerin ayrı yaşamaya hakkı vardır. Şimdi bunların da dışında bir önlemi anlatayım. Bizde ailenin korunmasına dair bir kanun var. Buna göre şiddet gören eş sulh hukuk mahkemesine başvurarak korunmasını isteyebilir.
Hakim durumu inceler ve gerekli önlemleri alır. Bu önlemler arasında şiddet uygulayan eşin eve veya işyerine yaklaşmaması, nafaka ödemesi gibi önlemleri alır. Hakim gerek gördüğünde ilave önlemleri de alabilir ve aldığı önlemleri savcılığa da bildirir. Dolayısıyla korunmakta olan eş zabıta kontrolünde olur. Bu önlem boşanma davası açılmakla alınabileceği gibi boşanma davası dışında da alınabilinir. Önleme uymayan eş hakkında cezai işlem yapılır.

Fazla vakit yok
Elimde 1 Ocak 2007 vade tarihli muhtelif bonolar var. Bugüne kadar takip konusu yapmadım, bonolarda kefil de var ama borçlunun malvarlığını bulamadığım için avukata da vermedim. Şimdi çekler hakkında önlemler düşünülüyor. Benim bonolarım bu önlemler kapsamında riske girer mi? D.U.

Elinizdeki bonoları takibe koymak için vade tarihinden itibaren üç yılınız var. Yani 1 Ocak 2010 tarihine kadar vaktiniz var, yani kısaca yirmi gününüz kalmış, malvarlığı var veya yok siz takibi başlatın. Takibi başlatmazsanız 1 Ocak 2010’dan sonra bonolara mahsus takip yapamayacaksınız. Takip dosyası icra dairesinde beklerken siz uygun zamanda haciz işlemleri yapabilirsiniz, böylece takip süresini geçirmemiş olursunuz.
Sorduğunuz çek konusu sizi ilgilendirmiyor. Çek konusu, karşılıksız çeklerde verilen hapis cezası ile ilgili. Oysa karşılığı çıkmayan bonolar için hapis cezası yok. Dolayısıyla çıkacak karar sizi ilgilendirmeyecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder