Dünya 'Esad halkın taleplerine cevap vermeli'

'Esad halkın taleplerine cevap vermeli'

Paylaş
'Esad halkın taleplerine cevap vermeli'

İran Dışişleri Bakanı Salihi Suriye hükümetinin halkın taleplerine cevap vermesinin şart olduğunu söyledi

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye'de halkın tüm meşru taleplerinin karşılanmasının şart olduğunu belirterek, hükümetin diyalog çağrısına, tüm grupların cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Salihi, Tahran'da Suriye Hükümeti ve muhalifleri bir araya getiren ''Ulusal Diyalog Toplantısı'' sonunda açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Toplantıya yönetim ve muhaliflerden her kesimi temsilen 130 ve yabancı ülkelerden de 40 kişinin katıldığını hatırlatan Salihi, ''Tüm taraflar, Suriye'deki krizin barışçıl yollardan çözülmesini istiyor'' dedi.

''Suriye Hükümetinin, halkın meşru taleplerine cevap vermesi şart'' diyen Salihi, ''Suriye halkı da diğer halklar gibi özgürlük, çok partili sistem ve adil seçimler gibi temel haklara sahip olmalı'' ifadesini kullandı.

Salihi, ''Taraflar, sorunun bizzat Suriyeliler tarafından çözümü konusunda hemfikirler. Hiçbir taraf, sorunun halli için yabancı reçeteyi istemiyor'' diye konuştu.

Tarafların sorunun çözümüne yönelik olarak bir komite kurulması konusunda uzlaştıklarını anlatan Salihi, komite üyelerinin de yine bizzat Suriyelilerden oluşacağını kaydetti.

Salihi, komitenin toplantıya katılanlar ve katılamayan diğer Suriyeli gruplar arasında ulusal diyalog çalışmalarını yürütmekle görevli olacağını ifade etti.

-Türkiye, İran ve Mısır, Suriye'yi görüşecek-

Salihi, İran olarak Suriye Hükümeti ve muhalefetinin bir araya gelmesine yardım ettiklerini belirtti ve şunları kaydetti:

''Müdahale amacında değiliz. Biz sadece toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. İran, sorunun yabancı müdahale olmadan bizzat Suriyeliler tarafından halledilmesini savunuyor.''

Suriye'de krizin aşılmasına yönelik İran'ın önerilerini daha önce Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye'ye yazılı olarak ilettiklerini hatırlatan Salihi, ''Pakistan'da yapılacak D-8 toplantısında Türkiye ve Mısır ile Suriye konusunu ayrıntılı olarak ele alacağız dedi.

AA

Haberin Devamı