Dünya Esad: IŞİD karşıtı koalisyona katılmayız

Esad: IŞİD karşıtı koalisyona katılmayız

Paylaş
Esad: IŞİD karşıtı koalisyona katılmayız

BBC'ye konuşan Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, "Terörizmi destekleyen ülkelerle aynı ittifak içinde yer alamayız" diyerek mevcut haliyle IŞİD karşıtı koalisyona katılmayacaklarını söyledi

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı oluşturulan uluslararası koalisyona katılmayacaklarını söyledi. Başkent Şam'da İngiltere’nin yarı resmi yayın kuruluşu BBC'nin sorularını yanıtlayan Beşşar Esad, "Terörizmi destekleyen ülkelerle aynı ittifak içinde yer alamayız" dedi.

Haberin Devamı

BBC Türkçe tarafından aktarılan söyleşide, IŞİD konusunda diğer ülkelerle işbirliği yapmaya karşı olmadıklarını, ancak Amerikalı yetkililerle görüşmeyeceğini belirten Esad, "Çünkü onlar kuklaları olmayan hiç kimseyle konuşmazlar. Şimdi bizim egemenliğimizde olduğu gibi uluslararası hukuku çiğnerler. Yani onlar bizle konuşmuyor, biz de onlarla konuşmuyoruz" dedi.

'HAVA SALDIRILARINDA BİLGİ VERİYORLAR'

Suriye lideri bununla birlikte, ABD ve Arap ülkelerine ait savaş uçaklarının Suriye'deki sortileri konusunda Irak gibi üçüncü ülkeler aracılıyla bilgi aldıklarını belirtti ve "Aramızda diyalog yok. Sadece bilgi" dedi.

Esad, ABD'nin IŞİD'e karşı ılımlı bir isyancı gücü oluşturma çabalarını "boş hayal" olarak niteledi, "Suriye'de ılımlılar yok. IŞİD ve El Kaide'yle bağlantılı El Nusra Cephesi gibi aşırılar var" diye konuştu.

Haberin Devamı

'VARİL BOMBASI KULLANMIYORUZ'

Beşşar Esad, mülakatta, Suriye ordusunun varil bombası kullandığı yönündeki iddiaları da yalanladı: “Ordumuzu biliyorum. Kurşun, füze ve bomba kullanıyorlar. Varil bombası ya da tencere kullandıklarını duymadım. Hedef gözetmeyen silah yoktur. Ateş ederken nişan alırsınız. Nişan alırken, sivilleri korumak için teröristleri hedef alırsınız. Savaştan söz ediyorsanız, kayıplar olur. Ölü ya da yaralı olmadan savaş olmaz."

Suriye lideri Suriye ordusunun klor gazı kullandığı iddialarını da reddetti.