Siyaset 'Esad'in liderliğe oynaması kabul edilemez'
Paylaş
'Esad'in liderliğe oynaması kabul edilemez'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Endonezya'da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, "Suriye de bu kadar insan öldürülmüşken Esad'in liderliğe oynaması kabul edilemez" dedi

Esad’la bir çözüm olmayacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bu kadar insanın öldürüldüğü yurtdışı göçe zorlandığı buna vesile olan bir insanın kendi ülkesinde hala liderliğe oynamasını kimse kabullenmez. Bizim de bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Burada bir vahşet, cinayet var. Bayramda güya silahlar susacaktı, ateşkes olacaktı. Cuma namazında camiler bombalandı. Ondan sonra utanmadan sıkılmadan ben müslümanım diyorsun" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanlık seçimini Barack Obama’nın kazanmasıyla ilgili olarak, "Bizler 4 yıllık bir çalışma arkadaşlığı dönemi itibarıyla tanıdığımız bildiğimiz ve müşterek dünya siyasetinde çalışmamızın olduğu süreci yaşadık. Sadece dünya siyasetinde değil, bölgemizde de yoğun çalışmalarımız oldu. Stratejik ortaklığımız Sayın Obama ile model ortaklığa tırmandırdığımız bir dönemi yaşadık. Ben de şahsım ülkem adına kendilerini bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum" dedi.

Yarın Obama ile bir tebrik telefonu görüşmesi yapacağını belirten Başbakan Erdoğan ABD Başkanı Obama’nın seçim zaferinden sonra yaptığı konuşmada kullandığı, ’Artık mavi kırmızı eyaletler yok. Tek Amerika var açıklaması’ tüm Amerika’yı kucaklaması açısından önemli bir mesaj olarak gördüğünü belirterek, "Bu mesajın yanında karşılıklı tebrikler ve tebrikleşmenin yanından Romney’in ’Her şey Amerika için’, ’Amerika için çalışacağız’ demesi de çok önemliydi" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD yönetiminin, Suriye’deki olaylara ilişkin tutumunu değerlendirirken, "Şimdi Amerika’nın bölgede özellikle NATO’nun önemli bir üyesi olarak, Amerika’nın bu işi çok daha farklı ele almasının gereğine inanıyorum" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, füze iddialarıyla ilgili olarak "NATO’dan sınıra füze talebimiz olmadı, iddialar asılsız" dedi.

Türkiye’nin sınır komşusu olarak Suriye’de yaşananlardan çok etkilendiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, sorumluluklarını bildiklerini ve bunun idrakiyle de bu tür görüşmeleri yaptıklarını söyledi. Bordo berelilerin sınır ötesine operasyon yaptığı haberleriyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan, ’Bordo berelilerin Irak sınırının 5 kilometre ilerisine nokta operasyon yaptığı haberleri doğru mu?’ sorusuna, "Ben zaman zaman özellikle hava harekatının olduğunu biliyorum, bu arada da bu hava harekatlarının yapıldığını biliyorum, ama Bordo Bereliler noktasındaki bir harekat noktasında şu anda böyle bir giriş-çıkışın olduğu konusunda henüz haberim yok" diye cevapladı.

DHA

Haberin Devamı