Ekrem Sarısu Eşinizin 4/b sigortasından (Bağ-Kur'dan) emekli olması avantajlı
HABERİ PAYLAŞ

Eşinizin 4/b sigortasından (Bağ-Kur'dan) emekli olması avantajlı

Soru: Eşim 18 Ağustos 2004 tarihinde SSK’lı oldu. 3 Haziran 1959 doğumludur. 2010 Ağustos sonu itibarıyla 2170 gün prim ödemiştir. 58 yaşının dolmasına 6 yıl 8 ay var. Eşim çalışmaya devam ederse, 58 yaşı dolduğunda emekli aylığı bağlanır mı? Veya hangi tarihte bağlanır. Eşim aktif olarak çalışmaya devam ediyor. Ayrıca 1992 yılında doğum yaptı. Dava açıp borçlanma yapmamız gerekir mi? Aladdin TUCAALİ Cevap: Eşiniz 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olamaz. Çünkü eşiniz emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartına tabi. Eşiniz ara vermeden prim ödese dahi 58 yaşını dolduracağı tarihe kadar prim ödemesini 7000 güne tamamlayamayacağından 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olamaz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Prim ödemesini 7000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. SGK sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yaptırmıyor. Yasada başlangıç tarihinden önce veya sonra ayrımı olmadığından dava açmanız halinde, eşinizin mahkeme kararıyla doğum borçlanması yapabileceğini düşünüyoruz. Eşiniz 4/b sigortasında (eski adıyla Bağ-Kur’da), yaş haddinden emekli olmak için 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Son 1260 günü isteğe bağlı olmak üzere 3230 gün daha prim ödeyerek 2170 gün olan prim ödemesini 5400 güne tamamlayacağı tarihte 4/b statüsünden de (Bağ-Kur’dan) emekli olması mümkün (ara vermeden prim öderse Ekim 2019’da). 7000 gün yerine 5400 gün prim ödeyeceğinden bu seçenek daha avantajlı.

En az iki yıl şirket aktifinde bulunan arsa satışı KDV’ye tabi değil

Soru: Ekim 2008’de limited şirket adına alınan ve limited şirket aktifine kaydedilen arsayı bu ay içinde vergi mükellefi olmayan bir gerçek kişiye satacağız. Bu satış sırasında arsayı sattığımız kişiden KDV tahsil etmemiz gerekiyor mu? Turhan GÜRAN Cevap: Arsayı, şirket aktifine girdiği tarihten itibaren iki yıllık süre geçtikten sonra satarsanız KDV tahsil etmeniz gerekmiyor. Örneğin, 28 Ekim 2008’de limited şirket adına alarak aynı tarihte şirket aktifine kaydettiğiniz arsayı 11 Ekim 2010’da satarsanız sattığınız kişiden KDV tahsil etmeniz gerekir. Ancak arsayı aktife girdiği tarihten itibaren iki yıl geçtikten sonra, örneğin, 29 Ekim 2010 ve daha sonraki bir tarihte satarsanız KDV tahsil etmeniz gerekmiyor.

Haberin Devamı

Başlangıç hangi gündür?

Soru: Çıraklı eğitim merkezinden başlayan sigorta numarası emeklilik başlangıcı mıdır? Erkan İNCİ Cevap: Çıraklık döneminde kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu dönemde, kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenerek, çırağın iş kazası ve meslek hastalığı riski sigortalanmış olur. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarasının ve sicil kartının emekli olana kadar kullanılması, başlangıç konusunda yanılgıya yol açmaktadır. Emeklilik açısından başlangıç tarihi, uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) ilk defa prim ödenen gündür.

SSK primleri Bağ-Kur’la birleşerek eşinizi emekli edecek

Soru: Eşim 1959 doğumlu. Haziran 2004 ile Aralık 2008 tarihleri arasında SSK’lı olarak çalıştı. Ocak 2009 tarihinden beri isteğe bağlı olarak Bağ-Kur kapsamında prim ödemektedir. Ne zaman emekli olabilir? SSK kapsamında çalışmasının emekli süresine etkisi var mı? Bu konuda bilgilendirilirsem memnun olurum. Ekber TANER Cevap: Eşiniz Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için 5400 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Ara vermeden Haziran 2019’a kadar prim ödeyerek toplam prim ödemesini 5400 güne tamamlayacağı 2019 Haziran’da 60 yaşını dolduruyorsa emekli olabilir. Doldurmuyorsa 2019 içinde 60 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Haberin Devamı

Başlangıçtan önceki doğum için dava açmanız gerek

Soru: 1976 tarihinde sigortalı çalışmaya başladım. 1954 doğumluyum. 2 çocuğum var. Doğum borçlanması yapıp SSK’dan emekli olabilir miyim? Emeklilik koşullarım neler? Doğumlardan biri SSK başlangıcımdan önce diğeri sonra... Şimay BABACAN Cevap: Yasada olmamasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yaptırmıyor. Ancak İş Mahkemesi’ne dava açarak borçlanma yapabileceğinizi düşünüyoruz. Sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumunuzdan sonra iki yıl süresince sigortalı çalışmamışsanız, doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanabilirsiniz. Emekli olmak için eski yasaya tabisiniz. Borçlanmayla prim ödemenizi 3600 güne tamamlayabiliyorsanız emekli olabilirsiniz (15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olarak). 3600 gün prim ödemeniz yoksa, prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Son birkaç yılda fazla prim ödeyerek emekli aylığını yükseltme devri çoktan bitti

Soru: 1987 yılında SSK girişliyim. Emekli Sandığı+SSK+Bağ-Kur+Tarım Bağ-Kur’u olmak üzere toplam 22 yıllık hizmetim var. Şu anda tarım Bağ-Kur’luyum. Emekli olmam için 50 yaş ve 7 yıl daha prim ödemem gerekiyor. Yüksek maaş almam için son kaç yılı yüksek prim ödemem gerekiyor? Fatih ŞENGÜL Cevap: Son birkaç yıl prim ödeyerek emekli aylığını yükseltme devri çoktan sona erdi. Yeni sistem de tüm çalışma dönemlerinde üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı emekli aylığının tutarını belirliyor. Bugüne kadar prime esas kazancın tavan tutarı veya tavana yakın bir tutarı üstünden prim ödemediyseniz, bundan sonra yüksek kazanç tutarı üstünden prim ödemeniz emekli aylığı tutarınızı yükseltmez. Asgariden prim ödemeye devam edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder