Gündem 'Eşit süreli askerlik' mi geliyor?

'Eşit süreli askerlik' mi geliyor?

Paylaş
'Eşit süreli askerlik' mi geliyor?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in haftalık olağan görüşmesi 2 saat sürdü

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde uzun süredir beklenen tek tip askerlik konusunda Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı hazırlık çalışmasının kendisine sunulacağını belirtmişti. Konuyla ilgili görüşme Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleştirildi.

>> BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN 'TEK TİP ASKERLİK' AÇIKLAMASI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, 11.30'da başlaması planlanan görüşme için saat 11.20'de Başbakanlık Resmi Konutu'na geldi. Koşaner'in hemen öncesindeyse İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Genelkurmay Başkanlığı Personel Daire Başkanı Korgeneral Raif Akbaş Başbakanlık Resmi Konutu'na giriş yaptı.

Görüşmeye, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ilgili bürokratlar da katıldı. Kulislerde kısa dönem askerliğin 6 aydan 8 aya çıkarılması, uzun dönem askerliğin ise 15 aydan 12 aya düşürülmesinin planlandığı iddia ediliyordu. Bedelli askerlik konusunun ise raporda yer almadığı belirtilirken görüşmede gündeme geldiği sanılıyor.

'EŞİT SÜRELİ ASKERLİK SUNUMU'

Toplantı sonrası Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Eşit süreli askerlik sistemi' başlıklı sunum çerçevesinde askerlik sistemimizin mevcut durumu gözden geçirilmiştir" denildi.

SINIR BİRLİKLERİ DE GÜNDEMDE

Görüşmede sınır birlikleri konusunun da gündeme gelmiş olabileceği belirtiliyor. Terörle mücadele için kurulması düşünülen özel hudut birliklerini Başbakan Erdoğan, Temmuz ayında partisinin il başkanları toplantısında gündeme getirmişti.

Erdoğan, bunun ayrı bir ordu olmadığını kritik ve hassas bölgelerde profesyonel güvenlik gücü şeklinde görev yapmaları düşündüklerini anlatmıştı.

ARINÇ "YILBAŞINA KADAR ÇIKAR" DEMİŞTİ

İşte Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise birkaç gün önce katıldığı bir televizyon programında Erdoğan-Koşaner görüşmesinin ipuçlarını sıralarken sınır birliklerinin de gündemde olduğunu söylemişti. Arınç, “Belki yılbaşına kadar inşallah, ümit ediyorum, bedelli, tek tip, askerliğin süresi, sınır birliklerinin kurulması konusunda ortaya bir tasarı konulacak ve bu iş gerçekleşecek” demişti. Arınç, bedelli askerlik fikrine kendisinin de katıldığını ancak elinde bir sihirli değnek olmadığını vurgulamıştı.

“Belli bir yaşı geçmiş, toplumda belli bir statüko kazanmış, kendi işini kurmuş, yurtiçi, dışı bağlantıları olan veya herhangi bir üniversitede öğretim üyesi durumuna gelmiş yani artık bu yaşla, konumla askerlik yapması mümkün olmayan insanların bedelli askerlikten istifade etmesini ben bir hak olarak görüyorum” sözleriyle dikkat çekmişti.

Arınç, “Bunun bir başka türlüsü esasen var. Yurt dışında belli bir süre çalışırsanız Burdur’da 28 günlük bir misafirlik mümkün olabiliyor, bedel karşılığında. Bunun bir başka şeklinin bedelli talep edenler için yapmamak bence mümkün değil. Ancak milli savunmanın kendi gereklerini de dikkate almak mecburiyetindeyiz. Bu konuyu tamamen kapsayacak bir düzenlemenin ümit ediyorum ki yakında hükümetimize gelmesi söz konusu” demişti.

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Erdoğan ise Temmuz ayında partisinin il başkanları toplantısının açılışında özel hudut birliklerinin kurulmasından söz etmişti. Bunun özel, ayrı bir ordu olmadığını vurgulayarak şöyle demişti:

“Amacımız sınır bölgesinde tamamen uzman personelin görev yapması. Bunlar ayrı bir ordu, özel bir ordu değil. Biz özel bir ordu kurmuyoruz. Bunlar özel hudut birlikleri olacak. Mevcut bünyede 5 yıl ya da daha uzun süre görev alacak uzmanlaşmış personel olacak. Bu 5 artı 1 olur, 5 artı 4 olur bunların değerlendirmeleri yapılıyor ve kararı verildikten sonra da oturacağız. Kritik ve hassas bölgelerde profesyonel güvenlik gücü şeklinde terörle mücadele edecekler. Nihai kararı vereceğiz ve adımı atacağız.

Bu yıl içinde çalışmayı hayata geçirmiş olacağız. Hudut birlikleri karakollarını yeniden inşa ediyoruz. 15 karakol şu anda tamamlandı, diğerleri de kısa sürede tamamlanacak. Terörle mücadele konusunda çok boyutlu çalışmalar yaptık. Terörle mücadelede işin diplomatik boyutuna gelince, görüşmeleri yapıyoruz. Diplomatik noktada bu temasla perdelemeyi kesmezsek bu sıkıntı yine devam eder. Açılımın içi boş diyenlere sesleniyorum, içini doldurmak için ne biliyorsan söyle."

2