Tamer Heper Eski defterler
HABERİ PAYLAŞ

Eski defterler

Haberin Devamı

14 yıl önce ağabeyimin benim adıma postaneden aldığı telefon hattı vardı. Şimdi beni sık sık arayıp öderseniz faiz indirimi yaparız diye borç bildirimi yapıyorlar. Bugüne kadar bana bir bildirim yapılmadı ama 14 yıl sonra beni hatırlıyorlar. Bunlardan nasıl kurtulurum? ● F.A.

Bu şekilde telefonla yapılan tacizler çok yaygın. Bundan sadece siz değil hepimiz şikayetçiyiz. Aynı telefon numarası ile aranılıp olur olmaz taleplerle karşılaşıyoruz. Yeni teknoloji telefonlarda arayan numarayı engelleme imkanı var.

Aynı telefonla tekrar arama yapıldığında size ulaşamıyorlar. Ancak bakıyorum arayan aynı kişi bir başka numara temin etmiş yine arıyor. Ama her telefon bu sisteme sahip değil.

Bu nedenle teknolojik olarak önleme imkanı olmadığı hallerde sizin için çözüm “Ne yaparsan yap” gibi bir yanıt vermek.

ZAMANAŞIMI VAR

Önce bir gerçeği tespit edelim. Hat sizin adınıza alındığına göre kim kullanmış olursa olsun borç sizin. Ancak “Ne yaparsan yap” yanıtını ne için yazdım. Borçlar Kanunu borçların sona erme hallerini saymış.

Bunların içinde zamanaşımı da var. Genel zamanaşımı 10 yıl.

Ancak bunların içinde özel haller var ki bunlarda zamanaşımı süresi 5 yıl. Örneğin bir cümle var ki şöyle: “Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler” beş yıllık zamanaşımına tabidir.

Sizinki de ücret gibi dönemsel ödemeye tabi bir borç olduğuna göre 5 yıllık zamanaşımına tabi.

Oysa size 14 yıldan söz ediyorlar. Yani sizin yaklaşık 10 yıllık borcunuz zamanaşımına uğramış. Yani sizin faizinizi silmekle size bir imkan mı tanıyorlar? Hayır bu söz bir kandırmaca.

Şimdi, diyebilirsiniz ki, kardeşim de kullanmış olsa bu bir borçtur öderim. Saygı duyulur. Veya diyebilirsiniz ki, “14 yıldır neredeydin? Şimdi neden aklın başına geldi, ben zamanaşımı defini (itirazımı) kullanıyorum” bu da sizin hakkınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder