Dünya Eski gerilla lideri, devlet başkanı oldu

Eski gerilla lideri, devlet başkanı oldu

Paylaş
Eski gerilla lideri, devlet başkanı oldu

Brezilya'da Pazar günü yapılan genel seçimlerin ikinci turunun galibi sandık başı anketlerine göre Lula da Silva'nın halefi eski gerilla Dilma Rousseff oldu

135 milyon Brezilyalı'nın oy kullandığı seçimde, Rousseff geçerli oyların yüzde 57'sini olarak Brezilya'nın yeni başkanı seçildi. Rousseff’in rakibi sosyal demokrat Jose Serrat oyların yüzde 43'ünü alabildi.

İlk tur seçimlerini önde kapatan eski gerilla ve bürokrat, İşçi Partisi (Partido dos Trabalhadores) lideri Rousseff, rakibi Jose Serrat’ın kürtaj ve eşcinsel evliliği konusunda liberal düşünceleri olduğu ithamıyla karşılaşarak, gözle görülür bir oy kaybına uğradı.

Rousselff, daha sonra jinekolog olan Jose Serrat'ın eşinin özel kliniğinde kürtaj yaptığı ortaya çıkmasıyla kaybettiği oyları geri kazanmıştı.

Kampanya sırasında en büyük desteği Lula da Silva'dan alan Rousseff, da Silva’nın politikalarını devam ettirme sözü vererek bugünkü zafere ulaştı.

IMF'YE BORÇ VEREN ÜLKE

Lula da Silva'nın iktidarda olduğu son 8 yılda Brezilya, Uluslararası Para Fonu IMF'ye tüm borçlarını ödediği gibi geçen yıl, Fon’a 10 milyar dolar kredi aktararak dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek borcunu ödeyip borç veren ülke konumuna geçti.

Türkiye ile sayısız ilişkileri bulunan Brezilya’da Lula da Silva yönetiminde yolsulluk sınırının altında yaşayan 35 milyon Brezilyalı daha refah yaşam şartlarına kavuştuğu belirtildi.

Canan KAYA/BUENOS AIRES (DHA)

Haberin Devamı