Dünya Eski Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader cezaevinde

Eski Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader cezaevinde

Paylaş
Eski Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader cezaevinde

Yolsuzluk, rüşvet ve yetkisini kötüye kullanma suçlarından 10 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader, mahkumiyet kararının ardından tutuklanarak cezaevine konuldu

İktidarda bulunduğu sırada devlet kurumlarından yasa dışı yollardan para çekme, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarına muhatap olan Sanader, davanın bugünkü duruşmasında verilen mahkumiyet kararıyla adeta şok oldu.

Haberin Devamı

Daha önce kefaletle serbest bırakıldığı için tutuksuz yargılanan Sanader, kararın ardından, başkent Zagreb’de daha önce kaldığı Remetinec Cezaevi’ne nakledildi. Mahkemeden yoğun güvenlik önlemleri altında zırhlı araçlarla çıkarılan Sanader, cezaevine götürüldüğü sırada bir grup, "Sanader’e her ceza azdır" şeklinde pankartlar açarak mahkemenin kararına destek verdi.

İvo Sanader’in avukatı Çedo Prodanoviç ise mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, kararı en kısa sürede temyize götüreceklerini söyledi. Prodanoviç, "Kararın temyizi için birçok haklı unsurun olduğunu düşünüyoruz" dedi.

YOLSUZLUK VE RÜŞVETTEN SUÇLANIYORDU

Hırvatistan’ın eski Başbakanı İvo Sanader, Hypo Bank’tan rüşvet almanın yanı sıra ülkenin ulusal gaz ve petrol şirketi INA’nın yönetim haklarının Macaristan’ın MOL şirketine devredilmesi için rüşvet almak, yetkisini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmakla suçlanıyordu. Hırvatistan’da 2003-2009 yılları arasında başbakanlık yapan İvo Sanader, hakkındaki "yolsuzluk ve yasa dışı kazanç" iddialarının ardından görevini bırakmış, iktidardaki partisi HDZ’den de ihraç edilmişti.

Haberin Devamı

10 YIL HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ

Sanader, 9 Aralık 2010’da parlamentoda dokunulmazlığının kaldırılması görüşülürken karayoluyla Slovenya’ya gitmiş, daha sonra geçtiği Avusturya’da polis tarafından yakalanmış, 18 Temmuz 2011’de de Hırvatistan’a iade edilmişti. Sanader, 7 Aralık 2011’de ise kefaletle koşullu serbest bırakılmıştı.

İvo Sanader, davanın bugünkü duruşmasında, Avusturyalı Hypo Bank’a yaklaşık 600 bin avro ile ulusal Hırvat petrol şirketi INA’nın yönetim yetkilerinin Macar şirketi MOL’a devredilmesi için 5 milyon avro rüşvet almaktan suçlu bulunmuştu. Mahkeme Sanader’e, her iki suçtan toplam 10 yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme ayrıca İvo Sanader’in, yasa dışı yollarla elde ettiği yaklaşık 5 milyon 600 bin avro tutarındaki parayı Hırvatistan devletine ödemesini de kararlaştırmıştı.

AA