Tamer Heper Eskiden yapılırdı
HABERİ PAYLAŞ

Eskiden yapılırdı

Haberin Devamı

Dedem 1978’de köy senedi ile tarla almış. Senete de “Kadastro geçip tapu verildiğinde tapuyu vereceğim” diye yazmış. Bugüne kadar bize tapu verilmemiş. Tapu çıktığında tarlayı alabilir miyiz? G.K.

Köy senedi nedir? Tapu kaydı olmayan, kadastro çalışması yapılmamış araziler, tapudan devri yapılamayacağı için menkul gibi düşünülerek yazılı sözleşme ile el değiştirir. Bu sözleşmenin muhtarda yapılması şart değildir, tarafların birlikte imzalayacağı bir yazılı sözleşme yeterlidir. Ancak tapuya tescil edilmiş gayrimenkuller için bu söz konusu değildir.

[[HAFTAYA]]

Kadastro çalışması yapılmayan yerlerde vatandaş kendi arasında sözleşme yaparak gayrimenkule sahip olacakken bu sözleşmenin muhtarlıkta yapılacağı usulünü yerleştirdi. Sözleşme taraflarca yazılır muhtara gidilir, muhtar da sözleşmeye mühür basar, olur size köy senedi veya muhtarlık sözleşmesi. Bu arada muhtar da bir miktar harç alır, aradan bir miktar da harç muhtarlığa aktarılmış olur. Buna muhtar katılsın katılmasın bu tür sözleşmeler geçerlidir. Bu sözleşmeye “Tapu çıktığında devredeceğim” demek de gerekmemektedir. Zira kadastro çalışması yapılırken arazinin maliki araştırılır, bu sırada sözleşme ibraz edilebilir. Ancak okuyucumun sorusundan anlaşılmayan, sözleşmeye rağmen henüz tapu almadıkları değil, bu yerden kadastro geçip geçmediği. Ülkede çok büyük çapta kadastro çalışması tamamlandı, şayet kadastro çalışması yapılıp da adlarına tescil yapılmadı ise kadastro çalışmasına karşı dava süresi on yıl. Bu on yıl içinde dava açıp tescil isteme hakkı var. Dava sırasında da kadastro çalışmasından önce yapılan köy senedi geçerli. Ancak kadastro görmüş, tapuya tescil edilmiş dönem için böyle bir senet geçersiz. Şayet kadastro çalışmasının üzerinden on seneden fazla geçti ise bu durumda satıcıya başvurmak mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder