Ekonomi Esnaf desteğine veto geldi

Esnaf desteğine veto geldi

Paylaş
Esnaf desteğine veto geldi

KDV gibi esnafa yük getiren vergi ve prim miktarının düşürülmesine ilişkin düzenleme önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'nda ele alındı

BABACAN VE ŞİMŞEK KARŞI

Haberin Devamı

Esnafın üzerinde yük olan vergi ve prim miktarının düşürülmesine ilişkin düzenleme, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan veto yedi.

Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu’nda ele alınan esnaf stratejisi taslağına ilişkin, Sanayi Bakanı Nihat Ergün bir brifing verdi. Brifingde söz alan Ali Babacan’ın “Şu an bu indirim doğru değil” diyerek vergi ve prim indirimine karşı çıktığı kaydedildi. Şimşek’in de olumsuz görüş beyan ettiği belirtildi.

KREDİ ŞARTI İYİLEŞECEK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ‘Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı Taslağı’nı son aşamaya getirdi. Bu yol haritası ile bakanlık, esnaf ve sanatkara yönelik 7 maddelik paketle destek verecek.

Haberin Devamı

Bu kapsamda öncelikle kredi ve finansman şartları iyileştirilecek. Vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılacağının belirtildiği taslakta, Avrupa Birliği kaynaklarından esnaf ve sanatkarların faydalanmasının sağlanacağı da belirtildi.

MALİYE KEMERLERİ GEVŞETMEYECEK

Düzenlemede, KDV (Katma Değer Vergisi) gibi esnafa yük olan vergilerde yapılandırmaya gidilmesi isteniyor. Ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu düzenlemeye sıcak bakmıyor.

Kriz nedeniyle Maliye Bakanlığı gelecek yıl dahilde alınan KDV’yi 22.6 milyar lira, ithalde alınan KDV’yi ise 30.1 milyar lira olarak öngörüyor. Bu kapsamda gelecek yıl 50 milyar lira açık vermesi beklenen bütçenin hedeflerinde sapma olmaması için KDV’de düşüşe neden olacak ayarlamanın, Maliye’nin onayından geçmesi mümkün görünmüyor.