Ekonomi Esnaf yapılandırma bekliyor

Esnaf yapılandırma bekliyor

Paylaş
Esnaf yapılandırma bekliyor

Vergi daireleri tarafından borçları takibe alınan esnaf yeniden yapılandırma istiyor. Haziran ayından beri Türkiye'de 1.5 milyona yakın esnaf, vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına yeniden yapılandırma bekliyor

Takip bunalıma soktu

Haberin Devamı

Türkiye’de 1.5 milyona yakın esnaf, vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına yeniden yapılandırma bekliyor. Özellikle İstanbul’da vergi daireleri tarafından borçlara takibin başlatılması esnafı bunalıma soktu. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, haziran ayından beri borçlara yeniden yapılandırma beklediklerini dile getirdi.

24 ay vadeye yüzde 0 faiz

Faik Yılmaz, yapılması gerekenin en az 24 ay vadeli ve ‘0’ faiz uygulanarak vergi ve prim borçlarının taksitlendirilmesi olduğunu söyledi. Yılmaz, “Bilhassa ana borca uygulanan yüksek faizden dolayı 5-10 kat büyüyen borçlar ödemeyi zorlaştırıyor. Birikmiş borç, enflasyon oranında yeniden değerlendirmeye tabi tutularak indirilirse yeniden yapılandırmadan sonuç alınabilir” dedi.

Haberin Devamı

Üçte ikisinin borcu var

Esnafın üçte ikisinin vergi ve prim borcu bulunduğunu belirten Faik Yılmaz, SGK’da bu durumun daha da kritik hale geldiğini söyledi. Yılmaz, “Maalesef işveren priminin 5 puanlık kısmının Hazine tarafından karşılanması teşviğinden esnaf yararlanamıyor. Piyasa düzelirse istihdam da artar. Zor durumda olan esnaf için gerekli reformlar yapıldığında bu, istihdama büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Oran makul seviyede olmalı

Prim borçları yeniden yapılandırılırsa, esnafın yükünün hafifleyeceğini belirten Faik Yılmaz, gecikme faizleri ve yapılandırma kriterlerinin borcu ödeyebilecek seviyede tutulması gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Enflasyon yıllık yüzde 7 iken aylık yüzde 3 gecikme cezası alırsanız her zaman yeniden yapılandırma gerekir. Bu yüzden gecikme zammı ile cezaların makul seviyelere düşürülmesi önemli” diye konuştu.