Ekonomi Esnafa 30 bin TL faizsiz kredi fırsatı

Esnafa 30 bin TL faizsiz kredi fırsatı

Paylaş
Esnafa 30 bin TL faizsiz kredi fırsatı

1 Ocak itibarıyla ucuz kredi yağacak. Halkbank’ın esnafa verdiği krediler için bütçeden 1.3 milyar lira faiz desteği ayrıldı. Bu bir rekor. Böylece 30 bin liralık faizsiz kredinin de musluğu açılacak

Bilal Emin Turan - POSTA

Makine, araç, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri tadilatı, hammadde veya sermaye ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kredi talep eden esnaf ve sanatkarları rahatlatacak önemli bir gelişme yaşandı. Yeni yılla birlikte artık esnafın kaynak sıkıntısı bitecek. Hükümet, esnafın ucuz paraya erişimini sağlamak amacıyla Halkbank tarafından kullandırdığı krediler için bütçeden 1.3 milyar lira faiz desteği ayırdı.


YÜZDE 86 ARTIŞ VAR


Bu ne demek? Bakkal, taksici, berber, manav, camcı, aynacı, lokantacı, ayakkabıcı kısacası tüm esnaf, Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla 150 bin liraya kadar faiz indirimli kredi kullanıyordu. Kredi faizinin üstünü Hazine tamamlıyordu. 2016’da bu faiz desteği için 700 milyon lira kaynak ayrılmıştı. 2017 için ayrılan tutar yüzde 85.7 artırılarak 1 milyar 300 milyon liraya çıkarıldı.

FAİZSİZ KREDİ GERİ GELİYOR!


60 ay vade imkanı
Esnaf, kefalet kooperatifine başvurarak 30 bin liraya kadar faizsiz kredi de alabiliyordu. Ama bu kredi için ayrılan faiz kaynağı ilk 6 ayda tükendi. 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişimi nedeniyle kaynak artışı da yapılamadı. 1.3 milyar liralık rekor Hazine kaynağı ile birlikte 30 bin liralık faizsiz kredinin yeninden verilmeye başlanacağı ifade ediliyor. Vadesi 60 aya kadar çıkan bu kredide taksitler 500 liradan başlıyor.

İhtiyaca göre limit

Faizsiz kredi almak isteyen esnaf ilk başvuruyu ‘Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’ne yapacak. Kooperatif, başvuru sahibinin mali durumuna ve ihtiyacına göre bir limit belirleyip talebi ‘Halkbank’a gönderecek. Daha önce kefalet kooperatifleri aracılığıyla faizsiz kredi alıp da ödemeye devam edenler başvuru yapamayacak. Amaç hiç faizsiz kredi almayana destek olmak. Diğer bankalardan kredi alanlar faizsiz krediye başvurabilecek.

ZORDA OLANLARA DESTEK VAR


Ucuz ve bedava kredilerle ilgili son durum hakkında bilgi veren Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Başkanı Kadir Akgül şöyle dedi: “Faizsiz kredinin faiz desteği Hazine tarafından sağlanıyor. Kooperatifler sadece faizsiz kredi imkanı sunmuyor. Devlet destekli düşük faizli krediler de var. Biz başvuru yapan zordaki esnafa, terör mağduru ve doğal afetten zarar gören esnaf destek olmaya devam ediyoruz.”

Haberin Devamı