Ekonomi Esnafa erken emeklilik

Esnafa erken emeklilik

Paylaş
Esnafa erken emeklilik

Bağ-Kur’lu olan ve emekli olmak isteyen 100 binlerce kişinin ortak sorunu eksik prim. Bunun sebebi ise geriye dönük borçlanmanın olmaması. Yerine getirildiğinde erken emeklilik için bazı istisnalar var. Özellikle vergi kaydı tarihinize dikkat!

POSTA

MAĞDUR SAYISI FAZLA


Esnaf-serbest meslek erbabı veya kendi başına bağımsız çalışan kişiler, emeklilik için gerekli şartlardan yaş ve sigortalılık süresini yerine getirmesine rağmen prim eksiği nedeniyle mağdur. Prim eksiği olmasındaki en büyük nedenlerin başında geçmiş dönemdeki oda ve vergi kayıtlarının sigorta başlangıcına sayılmaması geliyor. 100 binlerce esnaf ve sanatkar, bu yüzden mağdur ve emekli olamıyor.

YARGITAY KARARI VAR
Özellikle 2000 yılından önce oda ve vergi kaydı olanların SGK tarafından otomatik olarak sigortalı yapılması gerekiyordu. 2000 ve 2008’de çıkan yasalar bu kişilerin geriye dönük borçlanmasını ortadan kaldırdı. Ancak mahkeme yoluyla bu hakların geri alındığı Yargıtay kararları mevcut. Siz de bu yolla hakkınızı arayabilirsiniz. Bu konuda yasal bir çalışmanın yapıldığı da gelen haberler arasında.

VERGİ KAYDI OLAN ŞANSLI
Vergi kaydı olan şanslı Bunun dışında bazı istisnalarla bu durumdaki vatandaşlar Bağ-Kur’unu başlatabilir, hatta vergi kayıtları olduğu dönemi borçlanabilir. 4 Ekim 2000’den önce bir gün dahi Bağ-Kur tescili olan bir kişi 20 Nisan 1982’ye kadar tescilini geri götürebilir. Yeter ki sigorta tescili olduktan sonraki dönemlerle ilgili vergi kaydı veya şirket ortaklığı olsun. Aynı şekilde oda kaydı olanlar da sigortasını 22 Mart 1985’e kadar çekebilir. 4 Ekim 2000’den sonra Bağ-Kur tescili olanlarda 2000 öncesi işletilemiyor.

BAĞ-KUR AKTİFLEŞTİREBİLİR
2000’den önce esnaf ve sanatkar olduğu halde, 4 Ekim 2000’e kadar Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigorta hak ve yükümlülüğü 4 Ekim 2000’den itibaren başlatılıyor. 1 Ekim 2008’den önce Bağ-Kur tescili olanlar da 4 Ekim 2000 tarihine kadarki sürede vergi mükellefi veya oda kaydı oldu ise Bağ-Kur’unu geriye götürebilir. Bağ-Kur’u sildirse de aktif hale getirebilir. Bu tarihlerde tescil yaptırmayanlar için son şans 1 Ekim 2008.

8 YIL ÖNE ÇEKİLEBİLİR
Şu ana kadar hiçbir Bağ-Kur kaydı olmayan esnaf ve sanatkarlar, vergi ve oda kaydıyla 1 Ekim 2008’den başlamak kaydıyla sigortalı olabilir. Diğer bir deyişle bugün itibarıyla yaklaşık 8 yıl kazanması mümkün. Örneğin: 1 Mayıs 2005’te vergi mükellefi olarak kasaplığa başlayan ve vergi kaydı devam eden Mehmet Bey, bugüne kadar Bağ-Kur kayıt ve tescil yaptırmadıysa, SGK’ya başvurduğunda 1 Ekim 2008’den itibaren sigortalı oluyor.

Haberin Devamı