Gündem Eşten eşe nakle 2 yıl evlilik şartı

Eşten eşe nakle 2 yıl evlilik şartı

Paylaş
Eşten eşe nakle 2 yıl evlilik şartı

Sağlık Bakanlığı organ ticaretini önleyebilmek için Organ Nakli Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Yeni yönetmeliğe göre 'akrabadan' organ nakil edilebilmesi için formalite evlilikler yapılamayacak

OPERASYONLARIN ARDINDAN

Haberin Devamı

Geçen eylülde 10 ilde yapılan operasyonla bir organ çetesi çökertilmişti. Çete organları 20 bin TL’ye alıp 80 bin TL’ye satıyordu.

Çeteye en çok organ satılan yerin de Afyonkarahisar’ın Kışlacık köyü olduğu, bu köyde yaşayanların kredi kartı borçlarını ödeyebilmek için organ ticareti yaptığı ortaya çıkmıştı. Sağlık Bakanlığı bu operasyonun ardından organ ticaretini önleyebilmek için harekete geçti.

DÖRDÜNCÜ DERECE AKRABA

Bu amaçla hazırlanan Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik dün yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre eşler arasında organ nakledilebilmesi için çiftlerin en az 2 yıl birlikte yaşaması gerekiyor.

Eşlerin dışında akrabadan organ nakli ise alıcının dördüncü dereceye kadar hısımları ile sınırlandırıldı. İki hastanın yakınlarının birbirlerinin alıcılarına karşılıklı organ verdikleri çapraz nakillerde ise iki tarafın da razı olması nakil için yeterli olacak.

Haberin Devamı