Sağlık Estetiğin modası olur mu?

Estetiğin modası olur mu?

Paylaş
Estetiğin modası olur mu?

Estetiğin modası olur mu?

Tıpkı kıyafet ya da makyajda olduğu gibi estetikte de dönem dönem bazı uygulamalar daha popüler hale geliyor. Yakışan da akışmayan da burnunu kaldırıyor, dudaklarını dolgunlaştırıyor. Peki bu duruma uzmanlar ne diyor?

Haberin Devamı

Angelina Jolie gibi dolgun dudaklara, Adriana Lima gibi bir buruna ya da arkadaşınızın yaptırdığı gibi çıkık elmacık kemiklerine sahip olmak istiyorsunuz. Fotoğrafını kaptığınız gibi soluğu estetik uzmanının kapısında alıyorsunuz. Doktorunuz size farklı bir öneride bulunuyor, fakat siz ille de kendi isteğiniz olsun istiyorsunuz.Sonuç: doğallıktan uzak ve hatta hoş olmayan görünüm!

Bu konuda Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nden Plastik Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cihat Baran, estetik ameliyat yaptıracak kişilerin bazen çok hızlı ve yanlış karar verip sonradan pişman olduklarını belirterek 'Önemli olan hastaya yakışan operasyonun yapılmasıdır. Hasta ani bir kararla kendine yakışmayacak bir burun isteyebilir. Kendisine bu durumu anlatmak gerekir' diyor.

Haberin Devamı

MATEMATİKSEL ÖLÇÜ

Estetik ameliyatlarda kişilerin talepleri mi, yoksa kişiye yakışanı mı uygulamak gerekir?

İnsan vücudunda, özellikle yüz bölgesinde mevcut organ ve yapılar arası birçok matematiksel uyum ölçüleri vardır. Her organın birbirine uyumu vardır. Gözlerin genişliği, çene mesafeleri, gözler arası mesafeler gibi ölçüler her insanda farklıdır.

Her yüzün asimetrisi farklıdır. O nedenle biz hekim olarak yaptığımız işlemlerde olabildiğince düzgün bir hale getirmeye, güzelleştirmeye çalışıyoruz. Ancak mesela yüzü büyük olan bir hanım çok küçük bir burun istiyorsa ona bunun doğru olmadığını anlatıyor ve yapmıyoruz. Yüze uygun olmayan bir işlem estetik olarak hoş durmaz. O nedenle hastaların istekleri mantıklı değilse anlatıp ikna etmeye çalışıyoruz.

MUTLU SON

Ne tür taleplerle geliniyor?

Örneğin Angelina Jolie dudağı, Jennifer Lopez poposu gibi isteklerle geliyorlar. Ya da gazeteden bir fotoğrafı beğenip bize 'böyle burun istiyorum' diyenler var. Çoğu zaman bu istekleri gerçekleşemiyor. Hasta böyle bir istekle geldiği zaman amacımız hastaya ne yapabileceğimizi anlatmaktır. Önemli olan hastanın ameliyattan sonra mutlu olmasıdır. Başkasında güzel duran burun onda güzel durmayabilir.

YA BEĞENMEZSE!

Riskleri neler?

Ameliyatın riskleri yeni teknolojiler sayesinde çok azalmıştır. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi yaklaşık 15 gündür. Ama yapılan işin oturması, tamamen şeklini alması 3 ayı bulur. Doktor ameliyat sonrası hastasını mümkünse çok sık takip etmelidir. Ameliyat edilmiş bir burun, aylar içinde tam şeklini alır.

Haberin Devamı

Bazen ilk başta şişlikler inmeye başladığında ufak tefek girinti çıkıntılar oluşabilir ve bunları düzeltmek gerekebilir. Ya da mesela meme ameliyatından sonra ilk başta çok güzel durur sonra yerçekiminin etkisiyle ya da kişinin aşırı kilo kaybetmesi gibi nedenlerle aşağı sarkar. Bunların hepsinin tedavisi vardır ancak iyi takip gerekir.

Bazen ameliyat sonrası kişi yapılan operasyonu beğenmez ya da bazen bir komplikasyon oluşur. Bir doktor komplikasyon ortaya çıktığı zaman bunu düzeltebilmeli ve düzeltme kabiliyetine sahip olmalıdır