Cumartesi Postası Estetik Cerrah Op. Dr. Güray Yeşiladalı: 3 boyutlu gözlük güveni artırdı

Estetik Cerrah Op. Dr. Güray Yeşiladalı: 3 boyutlu gözlük güveni artırdı

Paylaş
Estetik Cerrah Op. Dr. Güray Yeşiladalı: 3 boyutlu gözlük güveni artırdı

Op. Dr. Güray Yeşiladalı diyor ki: Estetik cerrahideki “Acaba sonunda ne olacak?” kaygısı büyük çapta ortadan kalktı. Öncesi-sonrası görüntülerde yüzde 99 tutarlılığa ulaştık

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güray Yeşiladalı, Amerika Wisconsin Üniversitesi’nde estetik cerrahi üzerine çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönmüş. Dr. Güray Yeşiladalı’ya “Hatlarım kusursuz olsa nasıl bir yüzüm ve vücudum olurdu?” diye sordum. Kafamın üzerinde takılı bu büyük 3 boyutlu gösteren özel gözlüğü verdi. Bilgisayarda tüm kusurlarımı düzeltti ve gözlüğün içindeki sisteme aktardı. Aktarılan görüntü eğer estetik ameliyat olmayı düşünürsem sonraki halimdi. Burnum hokka olmuş, dudaklarım kalınlaşmış, çenem elle çizilmiş hale gelmiş elmacık kemiklerim belirginleşmiş, memelerim büyümüş, popom yusyuvarlak olmuştu. Tam bir hayal alemi. Her kadının isteyeceği bir görüntü. Doktora tüm merak ettiklerimi sordum.

■ Bu gözlükler cidden işe yarıyor!

Estetik cerrahide baştan beri en büyük kaygı şudur: “Acaba sonunda ne olacak?” Eskiden ameliyat geçirmiş hastaların önceki ve sonraki fotoğrafları gösterilerek bu soru kısmen cevaplanıyordu. 3 boyutlu gözlük sayesinde bu kaygı büyük çapta ortadan kalktı. Ameliyat öncesinde alınan görüntüyle ameliyat sonrası alınan görüntü bazı uygulamalar için yüzde 99 tutarlı oluyor.

■ ‘Bazı’dan kastınız nedir?

Yüz, yağ aldırma ve meme... En tutarlı görüntüyü meme büyütmede elde ediyoruz. Üç boyutlu programda memenin şeklini ve boyutunu ayarlıyoruz. Siz sanki bir odada aynaya bakarmış gibi gözlük taktığınız başınızı sağa, sola döndürüyorsunuz ve memenin ameliyat sonrasında nasıl olacağını görüyorsunuz. Bu arada şunu da söyleyeyim; meme büyütme ameliyatı 45 dakika kadar sürüyor.

■ Gözlüğün psikolojik etkisi ne oldu?

Kida sekize çıktı.

BALIKETLİ OLMAK YİNE MODA

■ Sıfır beden dönemi kapandı mı?

Şarkıcı Rihanna’ya bakın... Kısa sürede çok kilo aldı ama bu haliyle de sevildi. Güzellik algısı kültüre göre değişen bir kavram. Önemli bir popüler kültür ikonu, etrafındaki her şeyi kendiyle birlikte popülarize eder. Sıfır beden dönemi kapanmadı ama güç kaybetti. Balık etli olmak yine moda olmaya başladı. Hatta büyük meme furyasının yerini büyük popo almaya başladı.

■ Kardashian poposu mu yani?!

Evet, Kim Kardashian’ın hatlarına benzemek için gelen çok hastam var, çoğu da yabancı. Yabancı hastalarımın büyük kısmı İngiltere’den geliyor. Türkiye’de hiçbir zaman yabancı ülkelerdeki kadar büyük meme ya da popo istenmedi. Onlar normalin çok üstüne gidiyorlar. Biz daha kıvrımlı ve kalkık istiyoruz sadece.


BENİ TÜRK DOKTORLARINA EMANET EDİN


■ Neden Türkiye tercih ediliyor?

İki sebebi var. Birincisi, Türkiye estetik cerrahide iyi bir yerde. Ciddi bir pratik var burada. Daha çok ameliyat yapıyoruz, daha tecrübeliyiz. Kendi ülkelerindeki doktorlara güvenmiyorlar. İkinci sebep ise ekonomik... 1 pound neredeyse 5 lira. Buraya gelmek onlar için 5 kat kârlı. Bu da bizim estetik cerrahi pratiğimizi geliştiriyor ayrıca ülkeye ciddi döviz girdisi sağlıyoruz.

■ Popo ameliyatı nasıl bir şey?

Poponun daha büyük, yuvarlak ve kalkık görünmesi için içeri silikon protezler yerleştiriyoruz. Ameliyat ortalama iki saat sürüyor. Dikişler içeriden atıldığı için iz kalmıyor. Silikonları değiştirmek, yenilemek de bir sorun olmadığı sürece gerekmiyor. Ömür boyu kalabiliyorlar.



■ Popo şekillendirmek için silikondan başka yol yok mu?

Var, yağ enjeksiyonu.

■ Neden kendi yağı yerine popo protezini tercih ediyorlar?

Jennifer Lopez, Kardashian büyüklüğünde popo istiyorsanız o zaman protez şart. Diyelim; belinizde ya da karnınızda fazlalık var, oradaki yağı alıyoruz ve popoya enjekte ediyoruz. Hem bel incelmiş hem popo şekillenmiş oluyor.

■ Peki bu kalıcı oluyor mu?

Yağ almanın, yani liposuction’ın kalıcılığı yüzde 100. Liposuction, vücutta yağ olan her yere yapılabilir. Kilonuzu sabit tutturduğunuz sürece alınan yağ bir daha geri gelmez. Yağ enjeksiyonu ise yüzde 60 kalıcı.

■ Plastik cerrahideki bunca ilerlemeye rağmen en zorlandığınız, estetiğin en zor olduğu vücut kısmı neresi?

Dikişli germe ameliyatları pek sevilmez, çünkü izler kalır. Kol germe, boyun konusunda yine de çözüm var. En çaresiz kaldığımız yer dekolte bölgesi. 55 yaşından sonra güneş ve sigaranın etkisiyle açık tenlilerde ve fazla bronzlaşanlarda kırışık görüntü oluşur. Maalesef kimseyi ondan kurtaramıyoruz.

ELLER 15 DAKİKADA GENÇLEŞİYOR

■ En zor ameliyat hangisi?

Sosyal hayattan en çok ayıracak, iyileşme süreci en uzun süren ameliyatlar yüz germe ameliyatları.

■ Peki ya en kolay çözülen ilk beş problem?

Alın ve göz çevresi botoksla 5 dakikada düzelir. Yüzdeki hacim kaybı, hafif gıdı problemleri de kısa bir işlemle çözülüyor. El gençleştirme ise lokal anestesiyle yaklaşık 15 dakikada yapılabiliyor.

■ Bunların hepsi ameliyatsız…

Ameliyatlı yöntemlerde en hızlı çözüm göz kapağında... Uyanık yapılır, iyileşme dönemi yaklaşık beş gün sürer. Meme büyütme ameliyatında iyileşme süresi yine beş gün. Popo büyütmede eğer silikon kullanılmıyorsa iyileşme süreci çok hızlıdır.

GÜRAY YEŞİLADALI KİMDİR?

İstanbul'da doğdu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Estetik-Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanlık eğitimini İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yaptı. Amerika Wisconsin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalıştı. 2012’de ‘Avrupa Plastik Cerrahi Derneği’ne kabul edildi.


BAŞTAN AŞAĞI BAŞKA BİRİNE BENZEMEK KİMLİK HIRSIZLIĞI


■ Barbie’nin sevgilisi Ken'e benzemek isteyen DJ Samet Liçina bir dizi estetik ameliyat geçirdi. Böyle örnekler çoğalıyor. Bu sağlıklı bir durum mu?

Değil, bunun bir üst basamağı kimlik hırsızlığı. Baştan aşağı başka birine benzemek istemek psikolojik bir durum.



■ Böyle bir hasta size gelse ne yaparsınız?

Ona, “Seni başka birine benzetmeye çalışmak yerine içindeki güzelliği ortaya çıkaralım” derim. Başka birine benzemeye çalışmak ki. Mesleğimizde beklenti çok önemli. Ama beklentinin doğru yönlendirilmesi lazım. Mesela 60 yaşındayken 30 gibi görünmek isterseniz mutsuz olma ihtimaliniz yüksek. Herkes yaşının en iyisi olmaya çalışmalı.

■ 18 yaşından küçüklerde hangi durumlarda ameliyata ‘Tamam’ diyorsunuz?

Çocuğun kendi kişisel algısını bozan, özgüvenini zedeleyen ciddi bir problemi varsa, aileler çocuklarını ilkokula başlamadan getirmeli ve problem çözülmeli. Buna en iyi örnek kepçe kulak ameliyatıdır. Kulak büyümesi 5-6 yaşında durur. O yüzden kepçe kulak ameliyatı için en iyi zaman 6 yaş civarıdır.


ALIN ÇİZGİSİ YALAN SÖYLEMEZ


■ Birinin yaşını tahmin etmek için nereye bakmalıyız?

Çizgiler ve kırışıklıklar 30'lu yaşlarda başlar. Birinin yaşını tahmin etmenin en kolay yollarından biri alın çizgisine bakmaktır. Alnında enine çizgi varsa 30 yaşından büyüktür. Gülümseme çizgileri 30-35 yaşında ortaya çıkar.



■ Erkek hastaların sayısı artıyor mu?

Hâlâ çekinceleri var ama estetik ameliyatlar eskiye göre erkekler arasında daha popüler. Saç ekimini de eklersek oran daha da yükselir. Çünkü saç ekiminden utanmıyorlar. Botoks yaptıran erkek sayısı her geçen gün artıyor. Elbette jinekomasti (erkekte meme büyümesi) ve sahte baklava da talep edilen işlemler arasında.

■ ‘Biscolata erkeği’ gibi dolaşanlar liposuction mucizesi olabilir mi yani?

‘Hi-def liposuction’ tekniğiyle karına baklava yapabiliyoruz. Tabii kişinin normal kiloda ve spor yapıyor olması gerek. Çok şişmanlara uygulanamaz. Yoksa deforme oluyor.

■ Kadınlara da yapılıyor mu?

Evet, kadınlar da baklavalı olabilir. Sırta gamze ve oyukluk da yapılabiliyor. 2,5 saat süren bir işlem. Beşinci gün normal hayatınıza devam edebiliyorsunuz ama bir ay korse kullanmak gerekiyor. Kilonuz aynı olduğu müddetçe ömür boyu kalıcı oluyor.

Haberin Devamı