Et alırken uyanık olun

Et fiyatlarındaki artış çoğu yemek fabrikasını kapanma noktasına getirirken, merdiven altı firmaların vatandaşlara eşek ve at eti yedirdiği iddia edildi

Çarşamba, 20 Ocak 2010 - 10:38

Et alırken uyanık olun

Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkan Yardımcısı ve Ege Yemek Sanayicileri Derneği (EYSAD) Başkanı Ahmet Hakan Ay, et fiyatlarının spekülasyonlar nedeniyle umulanın çok üzerinde yükseldiğini, geçen yıla oranla artışın yüzde 120 dolayında olduğunu söyledi.

Mesnetsiz açıklamalar nedeniyle hayvancılık sektörünün hareketlendiğini savunan Ay, Kurban Bayramı’ndan sonra et fiyatlarının düşeceğini öngördüklerini, ancak fiyatlardaki artışın devam ettiğini ifade etti.

DANA ETİ 10.5 LİRADAN 18.5 LİRAYA YÜKSELDİ

Dana etinin kilogramının 2009 yılı Ocak-Şubat aylarından bugüne 10,5 liradan 18,5 liraya, sığır etinin ise 7 liradan 14,5 liraya çıktığını bildiren Ay, dana etinin tüketiciye ulaşmasının 24 lirayı, sığır etinin ise 16 lirayı bulduğunu kaydetti.

Et fiyatlarındaki artıştan yemek firmalarını çok etkilendiğini belirten Ay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Taahhüt altında iş yapan fabrikalarımız, 1-2 yıllığına iş aldılar. Devlet ihalelerine giren firmalar geçen yıllardaki artışları göz önünde bulundurarak fiyat verdi, şu anda hepsi zarar etmekte.

Yemek fabrikalarının çoğu kapanmak üzere. Özel sektöre iş yapanlar da global krizin etkisinden dolayı zam yapmıyorlar. ’Ucuz etin tadı yavan olur’ anlayışı Türkiye’de yaşanmaya başladı. Orta ölçekli, merdiven altı üretim yapan, kötü niyetli firmalar, dana eti yerine eşek eti, at eti yediriyor. Kamu yöneticileri ihale öncesi yemek fiyatlarını çok iyi analiz etmeli."

4 ÇEŞİT YEMEK 4 LİRA OLUR MU?


Hastanelerde, okullarda belirli gramajlara uyularak yemek verilmesi gerektiğinin altını çizen Ay, 4 çeşit toplu yemeğin 4 liranın altında olmasının akla her türlü soru işaretini getirebileceğini ifade etti.

Toplu yemek söz konusu olduğunda bir kişilik yemeğin en düşük 4-6 lira arasında olabileceğini kaydeden Ay, "Bir yemek 4 liranın altındaysa insan ’Bu yemekte neyle karşılaşacağız?’ diye sormalı" dedi.