Ekonomi 'Et balık' müdahale etsin

'Et balık' müdahale etsin

Paylaş
'Et balık' müdahale etsin

Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, et fiyatlarının durdurulabilmesi için Et Balık Kurumu'nun (EBK) müdahale kurumu haline getirilmesini istedi

Fiyatta spekülasyon var

Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, son günlerde tartışmalara neden olan et fiyatlarındaki fahiş artışın durdurulabilmesi için Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) ‘müdahale kurumu’ haline getirilmesini istedi.

Yavuz, Tarım Bakanlığı’nın yaptığı sayım sonunda 2.2 milyon hayvan bulunduğunun tespit edildiğini belirterek, “Şimdi eğer bu rakam doğru ise et fiyatlarında spekülasyon vardır” dedi.

Piyasadan alıp satmasın

Et fiyatında istikrarın sağlanması için Et Balık Kurumu’na ek görev verilmesi gerektiğini belirten Yavuz, bu görevi EBK’nın ‘müdahale kurumu’ şeklinde çalışması olarak tarif etti.

Yavuz, “EBK, piyasaya girip mal alıp satmasın. Yurtdışından et getirsin ve müdahale kurumu olarak beklesin. Karkas (kemikli toptan et) fiyatları 15 lirayı aşarsa piyasaya et satsın ve fiyatı aşağı çeksin” diye konuştu.

Tüketici 20 liraya razı

EBK’nın karkas et fiyatını 15-16 lirada tutması halinde etin ortalama fiyatının 20 lira olacağını söyleyen Yavuz şöyle konuştu: “Kıyma 18-19, kuşbaşı et 22-23 lira olur.

Yani et fiyatlarında istikrar sağlanmış olur. Bu kısa vadeli bir çözüm. 20 lira ortalama fiyat belki yine de pahalı ama yurtdışına göre üretimimiz maalesef bu. Maliyetler de bu. Bu yüzden 20 lirayı tüketici de kabul eder.”

Haberin Devamı