Ekonomi Et fiyatı 3 lira düştü

Et fiyatı 3 lira düştü

Paylaş
Et fiyatı 3 lira düştü

İthalat kararının açıklanmasıyla kesimler artarken fiyatlar inmeye başladı

Biraz daha gerileyecek

Hafta başında et ithalatı yapılacağının açıklanmasının ardından kasap reyonlarındaki kırmızı et fiyatlarında 2-3 lira düşüş gerçekleşti.

Market ve kasaplarda son üç gün içinde fiyatların düştüğü gözlendi. Kasaplar, et fiyatlarının semtlere göre 1-2 lira arasında değişiklik gösterebileceğini, hükümetin, Et Balık Kurumu’na canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildiğini açıklamasının ardından fiyatların önümüzdeki günlerde 2-3 lira daha gerilemesini beklediklerini kaydettiler.

Aşamalı olarak düşüyor

Kasaplar, fiyatların düşmesiyle satışların da arttığını belirtti. İstanbul’da faaliyet gösteren semt kasabı Akif Gül, fiyatların aşamalı düştüğünü belirterek, “Beklentimiz et fiyatlarının 2-3 lira daha inmesi” diye konuştu.

Hükümetin ithalat kararı öncesi üreticilerin, fiyatların artacağı beklentisiyle ellerindeki hayvanları satmadıklarını anlatan Gül, “Karardan sonra üreticiler hayvanlarını kesime getirmeye başladı. Kuzu kesim fiyatı bir hafta önce 18 lira iken şimdi 15 lira” dedi.

Sıkıntı yaşıyorduk

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da, yıl başından, geçen cuma gününe kadar et temininde sıkıntı yaşadıklarını, fiyat yükselişleri sebebiyle iki gün üst üste aynı fiyatlarla mal alamadıklarını söyledi.

Yalçındağ, “Türkiye’de 2 milyon 192 bin beside hayvan var. Bu rakam ihtiyacı karşılayabilir. Besiciler, hayvanlarını kestirdikleri zaman yeniden bağlayacakları hayvanı almakta sıkıntı çektiklerini, buldukları hayvanların da pahalı olduğunu dile getirdiler” diye konuştu.

Sütte istikrar sağlanmalı

Kısa vadede çözüm için erkek dana ithal edilmesi, uzun vadede ise süt fiyatında kalıcı bir istikrar sağlanması gerektiğini belirten Fazlı Yalçındağ, “Çünkü süt para etmezse inek olmaz, inek olmazsa dana olmaz, dana olmazsa et olmaz. Et

ve Balık Kurumu’nun belirleyici konumda olması ve bu kuruma bazı yetkiler verilmesi çok isabetli bir karar. Pazartesi gününden itibaren mal arzında ciddi artış oldu. Önümüzdeki günlerde kabul edilebilir fiyatlara geleceğini düşünüyoruz” dedi.

2

Haberin Devamı