Ekonomi Et fiyatları 3 lira düştü

Et fiyatları 3 lira düştü

Paylaş
Et fiyatları 3 lira düştü

Birkaç gün öncesine kadar 18 liraya kestirilen kemikli etin kilosu dün 17, bugün de 15 liraya düştü

Bursa Kasaplar Odası Başkanı ve Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Yardımcısı Muhsin Yıldız, son bir yılda et fiyatlarında önlenemez bir yükselişin yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

Geçen yıl kemikli eti, kilogramı 7-9 liradan kestirdiklerini ve kemiksiz eti ortalama 15 liradan sattıklarını ifade eden Yıldız, fiyatın bir yıl içinde 18 liraya kadar ulaştığını ve hatta zaman zaman bir miktar geçtiğini anlattı.

Et ve Balık Kurumunun canlı hayvan ve et ithalatı konusunda yetkilendirilmesinden sonra et fiyatlarında bir miktar gerileme olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Kemikli eti, kilogramını 18 liradan kestirirken dün 17 lira, bugün de 15 liraya düştü. Kesim yerlerine getirilen hayvan sayısı arttı. Kasaplar da satamayacağı için hayvanlara yüksek fiyat vermiyor. Besiciler de satmak isteyince fiyatlar birkaç günde 3 lira geriledi. Maliyetteki bu düşüş satış fiyatlarımıza da yansıyacak ve bir miktar düşüş olacak."

Haberin Devamı

Etin daha ucuza tüketilebilmesi için kemikli etin maliyetinin 12 liraya ve altına inmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "İthalatla fiyatlar daha da düşecek. Bizim beklentimiz canlı hayvan ithalatının yapılması. Ülkede 15 milyon hayvan sayısına ulaşıldığında bu iş çözülür ve uzun süre etle ilgili sorun yaşamayız" dedi.

BABACAN: İTHALAT FİYATLAR DÜŞENE KADAR SÜRER

Öte yandan Devlet Bakanı Ali Babacan katıldığı canlı yayında bir soru üzerine, et fiyatlarında Ocak ayından bu yana ciddi artış yaşandığını, şu an fiyatların Avrupa ve dünya fiyatlarının çok üzerinde kaldığını anlattı.

Fiyatların makul seviyeye çekilmesi için ithalat kararı alındığını belirten Ali Babacan, 14 yıldır Türkiye’ye et ithali yapılmadığına dikkati çekerek, kararın önemini vurguladı. "Türkiye’de canlı hayvan konusunda gümrük kapılarımızı açtık" diyen Babacan, ithalatın Bulgaristan, Romanya gibi seçtikleri 4-5 ülke ile yapılacağını ve canlı hayvan öncelikli olacağını belirterek, kesimlerin hem katma değer hem de buradaki usullere uygun olması isteğiyle Türkiye’de yapılacağını kaydetti.

İthalatın ne kadar süreceği ile ilgili soru üzerine Babacan, Et ve Balık Kurumunun işe başladığını, son 3-4 ayda oluşan köpüğün alınmasının ve fiyatları "normal, makul seviyeye indirmenin" amaçlandığını belirterek, "Normal seviye indiği zaman da bu kapılar yine kapanır. Eğer fiyatlar düşmezse devamı gelecek, miktar da yükselir" dedi.

Haberin Devamı

Babacan, bu arada fiyatların maliyetin altına inmemesine de önem vereceklerini, ülkedeki hayvancılık sektörünü zarara uğratmayacaklarını belirtti.

"İTHALAT İMAJI BİLE FİYATLARIN DÜŞMESİNDE ETKİLİ OLACAK"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, et fiyatlarında yaşanan aşırı artışın önüne, et ithal edilerek geçilmesinin geçici bir çözüm sağlayacağını belirterek, "İthalat imajı bile fiyatların düşmesinde etkili olacaktır.

İthal izninin sadece Et ve Balık Kurumu (EBK) verilmesi doğru bir karardır" dedi. Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Dış Ticaret Müsteşarlığının canlı hayvan ve et ithalatı konusunda EBK’ya yetki vermesi kararını değerlendirdi.

Et fiyatlarında yaşanan aşırı artışın önüne ithalatla geçilmesinin geçici bir çözüm sağlayacağını ifade eden Palandöken, kalıcı önlemler alınmaması halinde et fiyatlarında yaşanan sıkıntıların zaman içerisinde temel gıda ve zorunlu tüketim maddelerine de yansıyacağı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Son dönemlerde et fiyatlarında yaşanan artışın üreticiden kaynaklanmadığını, üretici yerine spekülatörlerin kazançlı çıktığını dile getiren Palandöken, uzun vadede sorunun yeniden ülke gündemine gelmemesi için geçici olarak besiye uygun canlı hayvan ithalatı yapılmasını, küçük üreticilerimizin bireysel olarak daha fazla desteklenmesini önerdi.

Palandöken, ithalat izninin sadece EBK’ya verilmesini doğru bulduklarını belirtirken, diğer yandan küçük üreticilerin bireysel olarak daha fazla desteklenmesinin et piyasasındaki spekülatörlerin gücü kıracağını, piyasada rekabeti sağlayan küçük işletmeler için perakende yasasının da acilen çıkarılması gerektiğini kaydetti.