Ekonomi Et fiyatları artacak

Et fiyatları artacak

Paylaş
Et fiyatları artacak

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, et fiyatlarının daha da artmasının beklendiğini söyledi

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Türkiye'de yaşanan kırmızı et sorunu ve et ithalatında yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 1996 yılından beri canlı hayvan ve et ithalatında kontrol belgesi düzenlememesi nedeniyle yapılamayan canlı hayvan ithalatının et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak amacıyla bir süre önce yeniden başlatıldığını hatırlattı.

Canlı hayvan ithalatının kırmızı et fiyatlarındaki yükselmeyi durdurmadığını savunan Yeşildere, üreticiden alınan karkas etin kilosunun 13-17 lira arasında olduğu Türkiye'de tüketicilerin dünyanın en pahalı etini tüketmeye devam ettiğini öne sürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2007 yılında 8,19 kilogram olan kişi başına kırmızı et tüketim miktarının 2009'da 5,73 kilogram olarak gerçekleştiğini aktaran Yeşildere, toplam et tüketiminin ise beyaz et, balık eti de dahil olmak üzere 20-22 kilogram civarında olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.

Yeşildere, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi sınırlarından ülkemize kaçak olarak giren canlı hayvan veya karkas etin ülkeye girişi oldukça düşmüştür. Kaçak olarak mutlaka giriyordur yine.

Zaten girmese bu fiyatlar 60 TL'ye çıkar. Bugüne kadar kaçak hayvanla ayakta durduk. Ancak kaçak girişler önlendiğinden bir ara fiyatlar oldukça yükseldi. Şimdi girişler tekrar başlamıştır o yüzden fiyatlar dengede duruyor. Bu çözüm değil, devlet bunun önüne geçmeli. Kaçak eti biz hiçbir şekilde istemiyoruz” dedi.

KURBANLIKLARIN YÜZDE 80'İ KAYIT DIŞI

Prof. Dr. Yeşildere, Türkiye'de hayvancılık ürünlerini işleyen 24 bin civarında sanayi tesisi ile belediyelere ait 803 adet, özel sektöre ait 96 adet mezbaha bulunduğunu aktararak, “Sayın Tarım ve Köyişleri Bakanı 'mezbahalarda kayıt dışılık mevcuttur, esas sorun buradan kaynaklanmaktadır' diyor.

Yeşildere, et spekülatörleri ve yetiştiriciler gibi zincirde yer alan kesimleri suçlamak yerine hayvancılık politikaları ve uygun programlar oluşturulmasının ve bunların yürürlüğünün sağlanmasının atılacak en doğru adım olacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı