Ekonomi 'Et fiyatları düşürülsün'

'Et fiyatları düşürülsün'

Paylaş
'Et fiyatları düşürülsün'

Hükümet gün geçtikçe yükselen et fiyatlarına el koydu

‘BİR-İKİ GÜNDE ÇÖZÜLSÜN’

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün, et fiyatlarına ilişkin sorunun bir-iki gün içinde çözülmesi için bakanlara talimat verdi. Önceki gün de Tarım Bakanı Mehdi Eker’in konuya ilişkin açıklamaları basına yansımış, Eker’in, fiyatların normale dönmesi için sektör temsilcilerine bir hafta süre verdiği belirtilmişti.

Mehdi Eker konuşmasında, “Sorunun birinci nedeni besiciler. ‘Et fiyatları biraz daha yükselsin de kâr edeyim’ diye bekliyorlar. Pirinçte alınan tedbirler et için de alınacak” dedi.

PİRİNÇTEKİ TEDBİRLER ALINACAK

Mehdi Eker’in pirinçte alınan tedbirlerin et için de alınacağını söylemesi ‘Ete ithalat kapısı açılıyor mu?’ sorusuna neden oldu. Geçen yıl ‘Pirinç yok’ diyerek fiyat artıran spekülatörlere karşı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girmiş, TMO ithal ettiği pirinci ucuz fiyattan doğrudan tüketiciye satmıştı.

Haberin Devamı

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre, et fiyatlarının dengelenmesi için ithalat yolu seçildiğinde bu ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasında Et Balık Kurumu’nun devreye girme ihtimali var.

İTHALATLA FİYAT GERİLER

Bakanlığın ‘Yarın ithalata başlıyoruz’ yönündeki bir açıklamasının bile karkas etin toptan fiyatını 2008 yılına, yani 14.5 liraya döndüreceğini belirten Et Üreticileri Birliği (Etbir) Başkanı Hikmet Kayar, “Bakanlık Et Balık Kurumu’na yetki verirse kurum, piyasadan aldığı eti ithal etmiş olacak. Besicilerin hayvanlarını da kesimhaneye göndermesiyle birlikte piyasada et sıkıntısı ortadan kalkarak fiyatlar düşecek. Bugün 19 lirayı aşan karkas et 14.5, 30 lira olan dana kıyma, 20 liraya gerileyecek” diye konuştu.