Ekonomi Et fiyatlarının artışı sürerse ithalat yaparız

Et fiyatlarının artışı sürerse ithalat yaparız

Paylaş
Et fiyatlarının artışı sürerse ithalat yaparız

Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Et fiyatlarının artmasına spekülatörlerin neden olduğunu düşünüyoruz. Gerekirse daha fazla ithalat yaparız” dedi

Tüm seçenekler masada

Haberin Devamı

Et ithalatına rağmen fiyatları bir türlü frenleyemeyen hükümeti şimdi de Ramazan telaşı sardı. Tarım Bakanı Mehdi Eker, Ramazan’da fiyat artmaması için seçeneklerin masada olduğunu belirterek, “Gerekirse daha fazla ithalat yaparız” dedi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Ankara’da tarımsal ihracatçı birlikleri temsilcileriyle bir araya gelen Eker, et fiyatlarında bir hareket meydana geldiği için önlem aldıklarını belirterek şöyle konuştu:

Kilosunu 12 liraya veriyor

“Eğer arzda sorun varsa veya spekülasyon varsa ki; biz spekülasyon olduğunu düşünüyoruz. İthalata başladık. 26 Nisan itibarıyla fiyatta muhtelif düşüşler var. Kıymada yüzde 12, kuşbaşında yüzde 13.5 düşüş oldu. 16 bin ton kasaplık canlı hayvan ithalatı yaptık. Et Balık Kurumu marketlere, kasaplara karkas etin kilosunu 12 liraya veriyor. 50 bin tonluk daha et ihalesi gerçekleşti. Bunlarda haftada bir belirli aralıklarla geliyor.”

Haberin Devamı

ASPİRİN TEDAVİSİYLE OLMAZ

Et fiyatı yüzde 45 arttı

Bu yıl kırmızı et fiyatının yüzde 45, dana eti fiyatının yüzde 75 arttığını belirten Gıda İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, et fiyatının artmaması için devletin sağlıklı bir hayvancılık politikası oluşturması gerektiğini söyledi.

İthalatla fiyatların belli bir miktar düştükten sonra yeniden artığını belirten Kopuz şöyle dedi:

Aracılara dikkat edilmeli

“Aspirin tedavisine ihtiyacımız yok. Yaklaşık bir yıldan beri bu fiyatlar yukarı doğru yükseliyor. Devletin fırsatçıları da izlemesi lazım. Ulusal hayvancılık konseyi kurulması lazım. İthal et kalıcı çözüm değil. 15 yıldan beri gelen yanlış bir süreç var. Devletin, bu işte oynayan, manipülasyon yapan aracılara dikkat etmesi, kontrol altına alması lazım.”