Ekonomi Et ihalesi 4 Mayıs'ta

Et ihalesi 4 Mayıs'ta

Paylaş
Et ihalesi 4 Mayıs'ta

Et ve Balık Kurumu, Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan'dan 4 bin 25 ton kasaplık, canlı sığır eti almak için 4 Mayıs'ta Ankara'da ihale yapacak

4 bin 25 ton sığır alacak

Hükümet, kırmızı et pazarındaki fahiş fiyat artışını, ithalatla engelleme planını uygulamaya koyuyor. Ziraat odaları ve derneklerinin itirazına rağmen yapılacak olan ithalat için, Et ve Balık Kurumu (EBK) 4 Mayıs’ta ihaleye çıkacak.

Bakanlar Kurulu’ndan 7 bin 500 tonu sığır olmak üzere 23 bin 500 ton et ithalatı yapma yetkisi alan EBK, bu ihalede 4 bin 25 ton canlı sığır alacak.

Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan alınacak et için yapılacak ihale ‘pazarlık usulü’ olacak.

Irkı, yaşı, kilosu belli

İthal edilecek canlı kasaplık sığırlar Angus, Hereford, Montofon, Holstein, Simental ırkı veya melezlerinden olacak. Yaşları 16 ay ile 28 ay arasında değişecek sığırlar için şu kriterler ortaya kondu:

“Cinsiyeti erkek, canlı ağırlığı 450-650 kilogram, kendi ırk özelliklerini taşıyacak, herhangi bir fiziki kusur (ayak, göz, kulak, kuyruk ve benzeri) bulunmayacak.”

İhalede alınan hayvanlar Adana (1750 ton), Ankara (500 ton) ve Sakarya Kombina Müdürlüğü’ne (1775 ton) teslim edilecek.

Fiyatlar düşmeye başladı

Et ve Balık Kurumu’nun ihale tarihinin netleşmesi, et fiyatlarında ithalat haberleriyle başlayan gerilemeyi hızlandırdı. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz, kırmızı et fiyatlarının düşmesinde ‘ithalat’ kelimesinin gündeme gelmesinin dahi etkili olduğunu söyledi.

Kopuz, karkas (kemikli) etin fiyatının 17 liradan 15-14.5 liraya gerilediğini, ithalat sonrası 12 liraya kadar düşeceğini söyledi.

Kopuz, marketteki et fiyatlarının da 4-5 lira ucuzlayacağını belirtti.

Kesimhanenin yolu tutuldu

İslam Ali Kopuz, karkas etin 18 lirayı geçeceği düşüncesiyle, hayvanlarını ellerinde tutan bazı kesimlerin, ithalatın serbest bırakılması üzerine kesimhanenin yolunu tuttuğunu vurguladı.

Kopuz, bu sayede fiyatların düşmeye başladığını ifade ederek, “Hayvanlar elde kalır korkusuyla, daha baştan 2.5 lira noksan fiyat koydular” dedi.

İthalatın damızlık ve kesimlik olarak gelmesini istediklerini hatırlatan Kopuz, damızlık gelmesi halinde fiyat istikrarının 1-2 yıl daha süreceğini kaydetti.

2

Haberin Devamı