Et zamları yemeği bozdu

Köfte ve sucukta et yerine soya var, dana kıymadan tavuk sakatatı çıkıyor

Pazar, 22 Ağustos 2010 - 05:00

Et zamları yemeği bozdu

Firmalar denetlenmiyor

Et ve süt ürünlerindeki fiyat artışının piyasada hileli ürün patlamasına yol açtığını belirten Yemekçi’nin başkan vekili Levent Bulutoğlu, “Köfte, sucuk ve salama et yerine soya katılıyor.

Kırmızı et yerine yemeğe hindi budu koyuluyor. Dana kıymadan tavuk sakatatı çıkıyor” dedi. Hazır yemek sektöründeki en büyük eksikliğin denetimsizlik olduğunu söyleyen Bulutoğlu, yemek hizmeti alan firmanın kendi denetimini yapması gerektiğini kaydetti.

Sadece 1165’i kayıtlı

Piyasada kabul görmüş et ve süt ürünü üreticilerinden malzeme temin edilmesi gerektiğini belirten Bulutoğlu, yemek firmalarına ait depoların da sık sık denetlenmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul’da bulunan 3500 yemek firmasından sadece 1165’inin İstanbul İl Tarım Müdürlüğü’ne kayıtlı olduğunun bilgisini veren Levent Bulutoğlu, “Bu da İstanbul gibi bir mega kente yemek hizmeti veren firmaların üçte ikisinin korsan olması demek” diye konuştu.

Yüzde 56’sının belgesi var

“Ruhsat, firmalara bu işi yapma yetkisi verir ama sağlık ve hijyeni garantilemez” diyen Bulutoğlu, ruhsatı olan yemek firmaları içinde Gıda Güvenliği Yönetim Belgesi olan işletmelerin oranının yüzde 56’da kaldığını, rakamın durumun vahametini anlattığını belirtti.

Bulutoğlu, “Yemek alan firmalar, fiyat sorgulaması yaparak sonuca varabilir, aldıkları yemeğin içine giren gıdaların piyasada kabul gören markalardan olup olmadığını araştırabilir” dedi.

2.5 milyar dolarlık pazar

Levent Bulutoğlu, Türkiye’de toplu yemek pazarı büyüklüğünün 2.5 milyar dolar olduğunu belirterek, bunda toplu yemek şirketlerinin payının yüzde 29 olduğunu söyledi.

Yemekçi olarak günde 250 bin kişiye toplu yemek hizmeti sunduklarını hatırlatan Bulutoğlu, bu sayıyı 400 bin kişiye ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Bulutoğlu, “2011’de mevcut pazarımızı koruyarak yüzde 15-20 büyüme hedefliyoruz. Asıl hedefimiz yurtdışına açılmak” dedi.

2