Gündem Ethem Sarısülük davasında 'gizli sanık' krizi

Ethem Sarısülük davasında 'gizli sanık' krizi

Paylaş
Ethem Sarısülük davasında 'gizli sanık' krizi

Gezi eylemleri sırasında Kızılay'da Ethem Sarısülük isimli genci vurduğu iddiasıyla polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı davada 'gizli sanık' krizi büyüyor

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ü vurarak öldürdüğü için yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz'ın Şanlıurfa'da sesli ve görüntülü sistem aracılığıyla yapılacak sorgusuna Sarısülük ailesinin avukatlarının Şanlıurfa'daki duruşma salonunda bulunma istemlerini reddetti. Avukatlar "dosyada tek bir fotoğrafı bile yok. kameranın karşısına geçecek kişinin ahmet şahbaz olup olmayacağını bilmiyoruz" diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

HİÇ AVUKAT OLMAYACAK

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, mahkemenin Sarısülük ailesinin avukatlarının yaptığı başvuru üzerine verdiği kararda avukatların, Şahbaz'ın savunmasının alınması için talimat duruşmasında sanık avukatlarının hazır bulunmasına karar verilmesine rağmen kendilerine tebligat gönderilmediği için dilekçe sundukları belirtildi. Kararda "Sanığın hazır edilmesi ve kimliğinin tespitine ilişkin hususlar dışında tüm işlemlerin mahkememizce yapılması gerektiği anlaşıldığından, SEGBİS sistemiyle savunma görüntülü olarak mahkememizce alınacağından, sanık vekillerinin ve müşteki vekillerinin Şanlıurfa 2.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki SEGBİS duruşmasında hazır bulunamayacakları" belirtildi. Kararda bu yüzden sanık avukatlarına tebligat çıkartılması hususundan vazgeçilmesine karar verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

DOSYADA TEK BİR FOTOĞRAFI YOK

Karara tepki gösteren Sarısülük'ün avukatı Kazım Bayraktar Şahbaz'ın yargılandığı davada mahkeme heyetinin hukuk ve yasa tanımaz bir tutum içinde olduğunu savunarak "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 201. maddesi uyarınca sanığı doğrudan sorgulama (çapraz sorgu) hakkımızı kullanmak amacıyla Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesinde SEGBİS yöntemiyle yapılacak olan duruşmaya katılma talebimiz hukuksal gerekçe gösterilmeden reddedildi. Karara göre katil sanığının kimlik tespit işlemi de Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacak. Onaylı fotoğraflarının ve nüfus kimlik fotokopisinin dosyaya getirtilmesi talebimiz ise karara bağlanmadı. Sanığın dava dosyasında hala tek bir fotoğrafı yok. Urfa'da kamera karşısına çıkarılacak şahsın gerçek sanık olup olmayacağını tespit etme hakkımızın yerine getirilip getirilmeyeceği konusu belirsiz bırakıldı" dedi.

PERUK TAKMIŞTI

SEGBİS yönteminin duruşmaya gelmesi fiilen olanaksız ya da gelemeyecek derecede ağır hasta oldukları geçerli tıbbi rapor ile kanıtlanan hasta sanıklar için uygulanan yeni bir yöntem olduğuna dikkat çeken Bayraktar "İlk duruşmaya peruk vs. ile yüzünü değiştirerek gelen sanığın kamera karşısına nasıl bir yüz ile çıkacağını bilmiyoruz. Bu ülkede bir çok polis ve asker, değişik suçlardan yargılandı ve yargılanıyor. Bugüne kadar hiçbiri duruşmaya sahte yüzle çıkmadı, çıkarılmadı. Hepsinin dava dosyalarında fotoğrafları ya da fotoğraflı açık kimlikleri fotokopileri bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Bulunmadığı tespit edildiği takdirde talep üzerine getirtilmektedir. Sanık polis Ahmet Şahbaz'a tanınan bu yasa dışı ayrıcalığın, bir çeşit gizli sanık uygulamasının nedenini anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi. Bayraktar "Kimdir bu Ahmet Şahbaz? Neden yüzü mahkemeden dahi gizlenecek kadar kayırılmakta ve kollanmaktadır? Bu sorunun yanıtını “polisi yedirtmeyiz” diyen Başbakan, İçişleri Bakanı, duruşma günlerinde Ankara adliyesinde ve çevresinde terör estiren polise komuta eden Ankara Emniyet Müdürü ve Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı yanıtlamak zorundadır" diye konuştu