Yaşam Etiyopya'da 'eşek hastanesi'

Etiyopya'da 'eşek hastanesi'

Paylaş
Etiyopya'da 'eşek hastanesi'

Kliniğin sorumlusu Fanta: "Kliniğimiz sadece eşeklere özel olması bakımından Afrika'daki benzer kliniklerin ilk örneğidir. Etiyopya'da eşeklerin ömrü 7 ila 9 yıl arasındaydı. Bizim burada köylülere verdiğimiz eğitim ve tedavi çalışmalarımızın sonucunda bu süre 13 ila 15 yıla kadar çıktı"

Etiyopya'da başta yük taşıma olmak üzere birçok alanda kullanılan eşekler için özel "hastane" bulunuyor.

Başkent Addis Ababa'nın 45 kilometre güneydoğusundaki Bishoftu kentinde bulunan "Eşek Hastanesi", İngiltere merkezli bir kuruluşun finansmanıyla 1994 yılında faaliyete başladığı belirtildi. Bölge halkının gıda, su, yakacak, inşaat ve birçok ihtiyaç malzemesinin taşınmasında kullanılan eşekler burada ücretsiz tedavi ediliyor.

İnsanlar, maddi imkansızlık nedeniyle eşeklerini, tedavi için bu merkeze götürüyor. Söz konusu klinikte acil durumlara müdahale için de bir ambulans bulunuyor.

Klinikte, vahşi hayvanların saldırısına maruz kalan eşeklerin yanı sıra, parazit ve çeşitli nedenlerle hastalanan hayvanlar ve bazı doğum operasyonları da gerçekleştiriliyor.

"Eşeklerin yaşam süresi 15 yıla kadar çıktı"

Kliniğin sorumlusu Alemayehu Fanta, kliniğin kırsal kesimde yaşayan halkın refahına önemli ölçüde katkıda bulunduğunu ifade ederek, "Kliniğimiz sadece eşeklere özel olması bakımından Afrika'da benzer kliniklerin ilk örneğidir. Uzun yıllar boyunca Etiyopya'da eşeklerin ömrü 7 ila 9 yıl arasındaydı. Bizim burada köylülere verdiğimiz eğitim ve tedavi çalışmalarımızın sonucunda, bu süre 13 ila 15 yıla kadar çıktı" diye konuştu.

Klinikte görevli veteriner hekim Zelalem Assefa, yüksek teknolojiye sahip bir sağlık merkezine sahip olduklarını belirterek, "Laboratuvarlar, cerrahi müdahale odaları, gerekli aletler ve ilaçlarla hizmet veriyoruz" dedi.

Veteriner hekim Manyaheleshal Amente ise yaklaşık 7 milyon eşeğin bulunduğu Etiyopya'nın, Çin'in ardından en çok eşeğin yaşadığı ülke olduğunu söyledi.

Bu hayvanların ülkenin askeri tarihinde de önemli bir rolü bulunduğuna değinen Amente, Etiyopya'nın tarihte girdiği savaşlarda eşeklerle askerler için mühimmat, gıda ve su taşındığını anlattı.

Haberin Devamı

AA