Cumartesi Postası Etkileyici gülüşün formülü: Diş estetiği

Etkileyici gülüşün formülü: Diş estetiği

Paylaş
Etkileyici gülüşün formülü: Diş estetiği

Yüz şekline göre özel diş tasarımı, büyüleyici bir gülüşe sahip olmanızı sağlıyor. Eh, bunun da yolları bulunuyor elbette. Kusursuz gülüş için geliştirilen diş estetiği ve çene cerrahisinde bir devrim olan 'box teknik' ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer anlatıyor

Kaybolan çene kemiğine ‘BOX TEKNİK’

Haberin Devamı

Çene yapısı ve kaybolan çene kemiği düzeltilebilir mi?

Evet. Hayvan kaynaklı kemikler özel tekniklerle laboratuvarda insan kemik dokusuna uygun hale getirilir. Yani üç boyutlu olarak yeniden yapılır. Kaybolan çene kemiğinin içine operasyon ile yerleştirilir. Buna ‘box teknik’ diyoruz. Dişlerini yıllar önce kaybetmiş ve protez kullanamayacak hale gelmiş kişilere bile yeniden sabit protez yapılabilir. Uygulamadan altı ay sonra sağlıklı kemik dokusu elde edilir ve hasta implant ile yeni dişlere sahip olur. 4-6 ayda yeni dişler ortaya çıkar. Operasyondan sonra çeneye buz uygulanması, sıcak gıdalar tüketilmemesi ve sigara içilmemesi gerekir.

HABER: Esra ÖZÜBEK

eozubek@elle.com.tr

Ne tür kemik kullanılır?

Haberin Devamı

Sığır, dana ve atların bacak kemikleri belli işlemlerden geçirilir. Sterilize edilip kemik bankalarında korunur.

Çene kemiği neden kaybolur?

Yanlış diş fırçalama ve diş ipi kullanımı bu soruna yol açabilir. Başta diş etlerinde kanama ile diş eti iltihabı gelişir. Bu basit iltihap tedavi edilmezse zamanla dişlerin etrafını saran kemik dokusu etkilenir ve çene kemiğinde erimeler olur. Diş çekimlerinden sonra da kemikte erime meydana gelebilir. Ayrıca; kötü yapılmış köprü protezlerinin bakımını ihmal edenlerde ve uzun yıllar damaklı protez kullananlarda da kemik kayıplarına rastlanır.

Dil de fırçalanmalı

Diş bakımında neye dikkat etmeliyiz?

Fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Son olarak diş etinden aşağıya doğru süpürme hareketi ile işlem tamamlanır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan, fırça dik sokularak fırçalama işlemi gerçekleşmelidir. Bakteri plağı; yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dilde de ürer. Dolayısıyla bu bölgelerin de iyi temizlenmesi gerekir.

Bir fırçayı ne kadar kullanmak gerek?

Diş fırçasının ömrü 3-4 ay. Kıl demetleri birbirinden ayrılıyorsa, dağılıyorsa, eğildiyse bozulmuştur. Sert kıllı fırçalardan da kaçınmalı.

Başka diş temizlik araçları var mı?

Haberin Devamı

Elektrikli fırça, diş ipliği, kürdan, ara yüz fırçası, su püskürteci, stimulator gibi araçlar da diş temizliğinde kullanılır.

Diş estetiği nedir?

Estetik diş hekimliği için, büyülü bir gülüş tasarımcılığı. Kişiye sadece düzgün ve beyaz dişler değil, gülüş stili de tasarlıyoruz.

Dişte estetik modası var mı?

Bu, Hollywood modası olarak başladı. Modadan ziyade yüzdeki oranlara göre diş tasarlamak önemlidir. Angelina Jolie, Nicole Kidman, Tom Cruise, Tarkan gibi ünlülerin gülüşü, diş estetiğinde tasarım örnekleridir.

Güzellik için mi ihtiyaçtan mı diş estetiği tercih ediliyor?

Öncelikle kariyer ve sosyal statü sahibi olmanın vazgeçilmezi. Önemli olan, hastanın yüzüne uygun olmayan diş yapmaktan kaçınmak. Israrla büyük diş isteyenler ‘s’ harfini söylerken tıslamaya başlar, çünkü çene yapısına uygun değildir. Ten ve diş renginin uyumuna bakmadan yapılan bembeyaz dişler de hastalıklı görünüm yaratabilir.

Kusursuz bir diş estetiğinin kriterleri var mıdır?

-Diş estetiği yaparken yüzdeki oranları fazla değiştirmemek gerekir.

Haberin Devamı

-Tedavide dişi 1,5 milimetre büyüterek hoş bir gülüş tasarımı yapabilirsiniz. Ama 3 milimetre büyütürseniz çirkinleştirirsiniz..

-Küçük diş, ağzı küçük olanda iyi durur.

-Kişinin ten rengi ve dudak yapısı çok önemlidir.

-Gülüş estetiğinde botoksa karşıyım, çünkü o geçici bir tedavidir ve bence hastayı kandırmamak gerekir. Diş beyazlatma da kandırmacadır.

Diş estetiği hangi yaşta yapılmalı?

Kadınlar 35 yaşından sonra, erkekler ise ihtiyaç duydukları yaşta.

50 dakikada işlem tamam!

Bazı ünlü isimlerin dişleri aşırı büyük. Onlar da box teknik ile doğal görünüme kavuşabilir mi?

Evet. Bu teknikle kaybolan kemik dokusu yeniden yerine geldiği için, yeni yapılacak dişler de çok doğal olacaktır. 50’li yaşlardan sonra çok sayıda diş kaybı yaşayan hastalarda çene kemiklerinin yok olması, hastanın protezlerini kullanmasını engelliyordu. Buna bağlı olarak, yapılan porselen dişler de çok iri ve büyük kalıyordu. Box teknik ile kaybolan kemikler yerine konduğu için, dişlerin büyüklüğü de ideal ölçülerde oluyor.

Haberin Devamı

Operasyon ne kadar sürüyor?

Vakaya göre değişir. İtalya’da yaptığımız çalışmalarda iki saat sürmüştü. Türkiye’deki ilk operasyonumuz ise 50 dakikayı aşmadı. Süreyi, işlemin niteliği belirler. Mesela estetik dolgular 20 dakikada yapılabilir. Porselen dişlerin yapımı için de 3 seans gerekebilir. İmplantın yapılması için ise le tatilinizi ayırmanız fazlası ile yeter. Ama ortodontik tedavilerde çok daha uzun sürelere ihtiyaç var.