Ekonomi 'Et'teki şüphe!

'Et'teki şüphe!

Paylaş
'Et'teki şüphe!

Yurtdışından Türk işadamlarına ait 3 firmanın teklif verdiği ihalede sürenin 10 gün olması şüphe uyandırdı

Et ve Balık Kurumu (EBK) tarafından, iç piyasadaki et fiyatlarındaki artışı dengelemek gerekçesiyle 4 bin 25 ton kasaplık sığır eti alımı için düzenlenen ihaleye yurtdışından Türk işadamlarına ait 3 firma teklif verdi. Yurtiçi firmalara kapatılan ihalede et getirme süresi olarak 10 gün tanınması şüphe uyandırdı. İhaleyi Hacılar Helal Et kazandı.

İhaleye katılmayan Avusturya merkezli Köseoğlu firmasının sahibi Mustafa Köseoğlu, “Bu kadar hayvanın bu kadar sürede yüklenip getirilmesi mümkün değil. İhale göstermelik. Ya hayvanlar geldi bir yerde bekliyor, ya da hazır” derken Altın Stern firması adına katılan Halil Bilici de “Süre çok kısa, belki katılanların önceden haberi olmuştur” diye konuştu.

EBK Daire Başkanı Yusuf Gül’ün ihale komisyonu başkanlığında EBK Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen ihaleye, yine yurtdışından 2 Türk firması şartname almasına karşın, 10 günlük teslim süresini kısa bularak teklif vermedi. Basının yoğun ilgi gösterdiği ihaleye Berlin merkezli Hacılar Helal Et, Dituria Sro, Sc. Agro Hilal Srl firmaları teklif verdi. Bazı milletvekillerinin de katıldığı ihalenin ilk aşaması sonucunda 500 tonluk Ankara teslim ayağı için Hacılar Helal Et 1 milyon 350 bin Avro, Dituria 1 milyon 650 bin Avro, Agro Hilal 1 milyon 750 bin Avro’luk teklif verdi. İhalenin ikinci aşamasında, Hacılar Et 1 milyon 299 bin 950 Avro, Dituria 1 milyon 340 bin Avro’luk teklif verdi. Agro Hilal ise evrak eksikliğinden ikinci aşamaya alınmadı. EBK, piyasadaki gelişmelere göre ihale sürecini devam ettirecek.

BASIN DIŞARI ÇIKARILDI

İhalenin başlangıcında basının sadece görüntü almasına izin verildi. Basın mensupları kısa bir süre görüntü aldıktan sonra dışarıya çıkarılırken, ihaleyi izleyen CHP Milletvekili Ensar Öğüt, “Madem pazarlık usulü yapılacak neden basının önünde yapılmıyor” tepkisinde bulundu.

İhalede teklif veren Berlin merkezli Hacılar Helal Et firmasının sahibi Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye’deki et fiyatlarının Almanya’ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu belirtirken, Avrupa ülkelerinden getirecekleri canlı hayvanları Türkiye’de kesmeyi planladıklarını söyledi. Şartname almasına karşın ihaleye katılmayan Avusturya menşeli Köseoğlu firmasının sahibi Mustafa Köseoğlu, Türkiye’de ve Avrupa’da 40 yıldır et ticaretiyle uğraştığını belirterek, akreditif açıldıktan sonra hayvanların 10 gün içinde tesliminin istendiğini, ancak bu sürede 4 bin 25 ton hayvanın tesliminin mümkün olmadığını kaydetti.

Avusturya merkezli Altın Stern adına şartname alan Halil Bilici de, teslim süresinin çok kısa olması nedeniyle şartname almalarına karşın ihaleye teklif vermediklerini söyledi. Bilici, hayvanların bu kadar kısa sürede nakledilmesinin mümkün olmadığını ve AB kuralları gereği bir hayvanın sadece 24 saat süreyle karayoluyla taşınabildiğini de vurgulayarak “Süre çok kısa, belki katılanların önceden haberi olmuştur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhuriyet