Spor Euro 2016'da iddialıyız

Euro 2016'da iddialıyız

Paylaş
Euro 2016'da iddialıyız

EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylık sürecinde hazırlanan logo tanıtıldı

Son 10 yıldır futbolda elde ettiği başarılarla Avrupa ve dünya futbol kamuoyunun dikkatini çeken Türkiye, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliğini yapabilmek için başlattığı kampanyanın ilk tanıtımını yaptı.

Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü spor organizasyonu olan Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye'de gerçekleştirilmesi için, ev sahibi ülkenin belirleneceği 27 Mayıs 2010 tarihine kadar sürecek olan kampanyayla, şampiyona için oy verecek UEFA Yönetim Kurulu Üyelerinin desteği kazanılmaya çalışılacak.

HANGİ STATLARDA OYNANACAK?

EURO 2016 için İstanbul'da Atatürk Olimpiyat Stadı, üstü ve yanları kapatılarak çevresel düzenlemesiyle birlikte şampiyonaya hazır hale getirilecek. İnşaatına devam edilen Türk Telekom Arena da İstanbul'un bir diğer stadı olacak.

Kayseri Kadir Has Stadı'nın yanı sıra İzmir, Konya, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Ankara'da yapılacak yeni statlar da şampiyonaya hazır hale getirilecek.

"TÜRKİYE EN UYGUN ÜLKE"

Türk futbolunun gelişerek Avrupa'da yeni bir futbol devi haline gelmesinin önemine dikkat çeken Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener altyapı ve istihdam açısından Türkiye'nin, rakiplerine göre gelişmeye ve büyümeye en elverişli ülke olduğunu söyledi.

Özgener ayrıca turnuvaya ilk defa ev sahipliği yapabilmek için devletçe, milletçe bir bütün olmak gerektiğinin altını çizdi.

İLK KEZ 24 TAKIM KATILIYOR

Adaylı sürecinde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren EURO 2016 Komitesi Koordinatörü Orhan Gorbon ise, bir ay boyunca 2,2 milyon kişinin statta, 6 milyon kişinin sokaklarda, 4,8 milyar kişinin televizyon başında ve 1,2 milyar kişinin internette izlediği futbol turnuvasında, dünyanın en iyi futbolcuları, antrenörleri ve hakemleriyle 51 maç oynanacağını söyledi.

Gorbon, 6 gruptan oluşacak turnuva boyunca bir şehirde en az 4 maç yapılacağını belirtti.

GÖSTER KENDİNİ TÜRKİYE

Öte yandan, Türkiye'nin Euro 2016 adaylığı için internet ortamında yoğun bir tanıtım çalışması planlandı. Çalışmanın ilk ayağında destek toplamak için açılan www.gosterkendiniturkiye.com internet sitesi aracılığıyla tanıtım yapılmaksızın yaklaşık 5000 kişiye ulaşıldı.

Bu sitenin açılışıyla birlikte Facebook, Twitter, Friendfeed gibi popüler sosyal medya platformlarında destekçilerle etkileşime girerek çalışmaların daha interaktif ve verimli bir şekilde yürütülmesi amaçlandı.

Adaylığın ana sayfası olan www.euro2016adayiturkiye.com ise Türkçe ve İngilizce içerikle, hem Türkiye'ye hem de Avrupa'ya Türkiye'nin adaylık süreci hakkında gelişmeleri güncel olarak sunmayı, EURO 2016'nın temeli oluşturan projelerimizi anlatmayı ve EURO 2016'nın düzenleneceği şehirlerimizi tanıtarak özelliklerini ortaya koymayı amaçlıyor.

RAKAMLARLA EURO 2016

En son 2008 yılında İsviçre-Avusturya ortaklığıyla gerçekleşen Avrupa Şampiyonası'nda toplam 1,1 milyon bilet için 8,7 milyon kişi başvurmuş, 140 milyon Euro bilet geliri elde edilmişti.

7.000 medya mensubunun takip ettiği şampiyona 200 ülkede canlı yayınlanmıştı. 2004'ten 2008'e kadar Avrupa Şampiyonası'nın ciro büyümesinin yüzde 60 oranında olduğu düşünüldüğünde, 2016 yılında 16 yerine 24 takımın mücadele edecek olması ve 31 maç adedinin 51'e çıkacak olması nedeniyle 2012 yılına göre ciroda en az yüzde 50 büyüme bekleniyor.

15.000 metrekare kapalı alanı, 800 metrekare uydu yerleşim alanı, 2.000 metrekare depo alanı ve 300 oto kapasiteli otoparkı olan Harbiye'deki Kongre Vadisi, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın medya merkezi olarak kullanılacak.

ADAYLIK SÜRECİ

2008 Aralık ayında başlayan UEFA 2016 Avrupa Şampiyonası adaylık çalışmaları kapsamında, Türkiye, Fransa ve İtalya geçtiğimiz Mart ayında UEFA'ya başvurarak EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği için adaylıklarını açıkladı.


27 Mayıs 2010'da Cenevre'de toplanacak UEFA Yönetim Kurulu, adaylık dosyasıyla ilgili yapılan değerlendirmeleri içeren raporları tartışacak ve UEFA Yönetim Kurulu üyeleri oy kullanarak EURO2016'nın ev sahibini belirleyecek.

Atilla ÖZDEMİR/İstanbul DHA

4

Haberin Devamı