Ekonomi Ev alacaklara tüyolar

Ev alacaklara tüyolar

Paylaş
Ev alacaklara tüyolar

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Özdil Şahin, ev almak isteyenlere tüyolar verdi.

Markalı konut projelerinde farklı faiz oranları ve vade süreleriyle sunulan ödeme seçeneklerinin avantaj olduğunu söyleyen Şahin, “Diğer bir alternatif de ikinci el konut almak. Ancak her iki alternatifte de, ‘mevcut ödeme seçenekleri arasından en mantıklısı ve uygununun hangisi olduğu’ sorusu önemli” dedi.

Gelirin dörtte birini konuta ayırın

TÜİK verilerine göre Türkiye’de hane halkı gelirinin yaklaşık %25’i konut edinme ya da kira masrafları için harcanıyor. Bu veri doğrultusunda Şahin, hane gelirinin maksimum dörtte birinin konut edinme ya da kira masraflarına harcanabileceğinin göz önüne alınması gerektiğini söyledi.

500 bin liralık ev için ne ödeyeceksiniz?

Ev sahibi olmak isteyenlerin faiz oranları ve vadelere de dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Şahin, “Diyelim 500 bin liralık ev alacaksınız. Bu fiyata ikinci el bir daire sahibi olmak istersek ve 240 ay vade süresini göze alıyorsak, banka faiz oranları aylık yüzde 1.14-1.19 arasında seyrediyor. Emlak Konut GYO projelerindeki kampanyalarda 240 ay vadeli faiz oranları yüzde 0.79 olarak sunuluyor. Aynı evi ABD’de satın almayı düşünseydik, vade süresine göre (15-30 yıl) aylık 0.25-0.35’ler seviyesinde faiz ödemesi söz konusu olacaktı. 500 bin liralık ev için 100 bin lira nakit paramızın bulunduğunu ve 400 bin liralık banka kredisi kullandığımızı varsayalım. Bu durumda faiz oranlarına göre aylık hane halkı gelirimiz en az 19 bin 500 lira olabilirdi ve aylık 4 bin 881 lira banka kredisi ödemeyi göze alıyor olmalıydık. 240 ay vadeli seçenekte ise aylık ödenen bu rakamın yaklaşık yüzde 66’sı banka faizi olarak ödeniyor. Bu rakam faiz ödemesi açısından oldukça yüksek. Ayrıca aylık ödeme miktarı açısından 120 ay vadeli ödeme seçeneklerine göre bir miktar daha avantajlı.”

Haberin Devamı