Ekonomi Ev sahipleri korktu!

Ev sahipleri korktu!

Paylaş
Ev sahipleri korktu!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Türkiye çapındaki denetimleri, kira geliri elde edip de bunu saklayan ev ve işyeri sahiplerinin gözünü korkuttu

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan edindiği bilgiye göre, İdarenin kayıt dışını önleme ve verginin tabana yayılması amacıyla başlattığı çalışmalar olumlu neticelerini vermeye başladı.

2009 yılı içinde Gayri Menkul Sermaye İradı (GMSİ), yani kira geliri elde edip de, bunları Mart ayında beyan eden mükellef sayısında belirgin bir artış meydana geldi.

2009 yılının Mart ayında, 2008’de elde edilen ev ve işyeri kira gelirleri için 724 bin 885 mükellef beyanda bulunurken, bu yılın Mart ayında söz konusu sayı 812 bin 615’e yükseldi.

Geçen yılki beyannamelerde ev ve işyeri sahipleri, 6 milyar 608 milyon 715 bin lira gelir bildirirken, gelir tutarı bu yılki beyannamelerde 7 milyar 413 milyon 289 bin liraya ulaştı.

KİRA GELİRLERİNİN YÜZDE 35’İ İSTANBUL’DAN

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye’de en fazla kira geliri elde eden iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir, Balıkesir, Konya, Muğla ve Aydın olarak sıralandı.

Türkiye’nin metropol kenti İstanbul, kira geliri beyanında da ilk sırada yer aldı. İstanbul’da 2009 yılında 254 bin 405 mükellef GMSİ beyanında bulunurken, beyanname veren mükellef sayısı bu yıl 281 bin 787’ye yükseldi.

Haberin Devamı