Beden Sağlığı Evde diyaliz dönemi

Evde diyaliz dönemi

Paylaş
Evde diyaliz dönemi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Başçı, Türkiye'de ilk kez İzmir'de 'evde hemodiyaliz' uygulamasının başladığını söyledi

4 hastanın geceleri evlerinde uyurken haftada üç kez 8 saat diyaliz yaparak, normal yaşamlarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Başçı, “Haftada üç kez 4 saat yerine, haftada üç kez 8 saat diyaliz daha uzun ve daha kaliteli yaşam sağlıyor” dedi.

Uygulama hakkında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Ali Başçı, Türkiye'de 8 milyon kronik böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu, çoğunun hastalıklarını bilmediklerini söyledi. Türkiye'de 55 bin hastanın haftada üç kez diyaliz ünitelerine gidip, diyaliz makinelerine bağlanarak yaşamlarını sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Başçı, 3- 4 bin civarında da böbrek nakilli hasta bulunduğunu kaydetti.

Hemodiyalizin 1960'lı yıllarda ABD'de başladığını, o dönemde hastalara haftada üç kez 8- 10 saat evde ya da merkezde hemodiyaliz uygulandığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Başçı, diyaliz süresinin ilerleyen yıllarda günde 4 saate indiğini söyledi. Haftalık diyaliz süresinin kısaltılmasının hastalarda yüksek tansiyon, kansızlık gibi sorunları getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Başçı, halen Japonya, Yeni Zelanda ve Fransa'da evde hemodiyaliz uygulamalarını sürdürüldüğünü belirtti.

GECE UYKUDA 8 SAAT DİYALİZ

Haberin Devamı

Birkaç yıl önce İzmir'de evde hemodiyaliz uygulamasını birkaç hastayla başlattıklarını, sonuçlarını 2008 yılında Amerikan Nefroloji Kongresi'nde sunduklarını kaydeden Prof. Dr. Ali Başçı, şunları söyledi: “Reuters haber ajansı bu çalışmasının sonuçlarını tüm dünyaya duyurdu. Sonuçlarımız; haftada üç gün 4 saat yerine, gece uykuda 8 saat diyaliz yapmanın sayısız avantajlar sağladığını ortaya koydu.

Tansiyon düşmesi, kramp, kansızlık gibi sorunlar düzelirken, iştah ve beslenmede düzelme bu avantajlardan birkaçı oldu. Uzun diyaliz yapmanın en uygulanabilir yolu evde, gece diyaliz yapmaktır. Bu durumda hastalar, gece boyu uyurken o esnada diyaliz tedavileri oluyor. Böylece gündüzleri tamamen kendilerine kalıyor, işine, okuluna gidebiliyor, daha uzun süre aileleriyle oluyorlar, yaşam kaliteleri artıyor. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yaptığı düzenlemelerle, ülkemizde de ev hemodiyaliz uygulaması başladı.”

"EVDE KENDİ BAŞINA DİYALİZ YAPILABİLİYOR"

Prof. Dr. Başçı, evde diyaliz için bir özel diyaliz merkezinin hastaların evine gerekli makine ve donanımı kurduğunu, hastalara eğitim verilerek evde kendi başlarına diyaliz yapmalarının sağlandığını söyledi. Toplantıda, evde diyaliz yapan hastalar Adnan Şenses, Uğur Aslım, Cengiz Yelegen ve Sedat Hepçakar ile eğitimi süren Hakan Keskiner'le yapılmış röportajların videosu gösterildi.

Hastalar evde diyalizden çok memnun kaldıklarını söylerken, Prof. Dr. Ali Başçı tedavi için uygun hastaların seçildiğini, sistemi merkezin kurduğunu, tedavi masraflarının ise SGK tarafından karşılandığını vurguladı.

Haberin Devamı

Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)